Gå til sidens hovedinnhold

Gaddafi skremt av Irak-krigen

Libyas leder Muammar Gaddafi innrømmer at krigen i Irak har hatt innflytelse når han nå har bestemt seg for å avvikle landets programmer for masseødeleggelsesvåpen.

I et eksklusivt intervju med den amerikanske TV-stasjonen CNN sier Gaddafi også at landet verken har kjemiske, biologiske eller kjernefysiske våpen – selv om det både finnes programmer og maskiner i Libya.

- Vi har ikke disse våpnene, sier Gaddafi, og legger til at programmene han nå har sagt seg villig til å avvikle "ville ha vært for fredelige hensikter".

- Men vi bestemte oss uansett for å kvitte oss helt med dem, understreker Gaddafi.

Skremt av Irak
Intervjuet er gjort i Tripoli tre dager etter at Libya kunngjorde beslutningen om å avvikle alle programmer for utvikling av masseødeleggelsesvåpen, samt å tillate at inspektører fra FNs atomenergibyrå IAEA overvåker prosessen.

- Gaddafi kan ha blitt skremt av det han så skje i Irak, mener Hans Blix, den tidligere sjefen for FNs våpeninspektører i Irak.

Gaddafi innrømmer at Irak-krigen kan ha hatt innflytelse på beslutningen hans, men insisterer på at han er mer interessert i å fokusere på det positive.

- Vi har ingenting å skjule, forsikrer oberst Gaddafi overfor CNN, og ønsker inspektørene velkommen for å se med egne øyne at han snakker sant.

Vil presse Israel
Han oppfordrer også andre nasjoner som mistenkes for å utvikle masseødeleggelsesvåpen om å følge Libyas eksempel for å unngå konflikter og for å legge press på Israel for å få landet til å oppgi sine våpen.

- De burde følge i Libyas fotspor: De burde følge Libyas eksempel, slik at de hindrer at en tragedie rammer deres egne folk. Dette ville stramme repet om israelerne, slik at de ville vise fram sine programmer og masseødeleggelsesvåpen, sier Muammar Gaddafi.

(NTB-DPA)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger