RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gaddafis folkehelt har forsvunnet

Foto: SABRI ELMHEDWI (EPA)
Sist oppdatert:
Lockerbie-bomberen har i likhet med Muammar al-Gaddafi søkt dekning.

Det er ikke bare Muammar al-Gaddafi og hans familie som har søkt dekning i sluttfasen av borgerkrigen i Libya.

Nå har Abdul Baset Ali al-Megrahi (58), som ble dømt for Lockerbie-bombingen, sporløst forsvunnet, skriver The Times.

Oppsøkte huset
Journalister fra den britiske avisen oppsøkte villaen til Megrahi i Tripoli torsdag. Da ble de møtt av Megrahis bror og sønn, som sa at den dømte terroristen var sporløst forsvunnet.

Vaktholdet utenfor hjemmet til den forhatte terroristen var også borte. Det var Gaddafi som sørget for å utplassere vakter hos Megrahi da han ble utlevert fra Skottland for to år siden. Megrahi er diagnostisert med uhelbredelig kreft, og ble av barmhjertighetsgrunner utlevert av skotske myndigheter til Libya.

Megrahi ble mottatt av Gaddafi på flyplassen i Tripoli, hvor han ble hyllet som en folkehelt. Det var ventet at Megrahi kun hadde noen få måneder igjen å leve da han ble utlevert.

Men forholdsvis ferske bilder viser at Megrahi lever i «beste velgående». Han ble sist observert forrige måned, sittende i en rullestol under en propagandamarkering i Tripoli for å hylle Gaddafi.

270 mennesker ble drept da et passasjerfly ble sprengt i luften i Lockerbie, Skottland i 1988. Mange av ofrene var amerikanere.

Megrahi er den eneste som ble dømt for terrorhandlingen, men hevder selv at han er uskyldig.

Krever ham utlevert
En rekke amerikanske og britiske politikere har de siste dagene krevd at Megrahi blir utlevert til Skottland, slik at han kan sone resten av terrordommen. Han ble dømt til livstid i fengsel for terrorangrepet, men har sonet kun åtte år.

- Han var dømt i en rettssak for ett av de verste terrorangrepene dette landet har opplevd, sier den britiske visestatsministeren Nick Clegg i en uttalelse.

Statsminister David Cameron har også uttalt at det var feil å utlevere Megrahi til Libya.

Blir presset stort nok, kan Megrahi risikere at Det nasjonale overgangsrådet utleverer ham til skottene. Sønnen til Megrahi, Khalid (25), sier han frykter at nettopp dette skal skje.

- De bør skamme seg. Han er et menneske. Han er svært syk. Hva er poenget med å sende ham tilbake? Han kommer til å dø, og det var jo dem som i utgangspunktet sendte ham til Tripoli, sier sønnen til The Times.

Sønnen insisterer på at han ikke vet hvor faren befinner seg, men naboer antyder noe annet.

- Kanskje sønnen er en løgner. Kanskje de rett og slett har flyttet ham til et tryggere sted, sier en lege som bor i nabolaget til Megrahi.

Intens jakt på Gaddafi
I Tripoli pågår det fortsatt en intens jakt på Muammar al-Gaddafi. Torsdag hevdet flere opprørere at de trolig hadde omringet Gaddafi i en bygård i hovedstaden. Men så langt er den forhatte diktatoren sporløst forsvunnet. Det til tross for at Overgangsrådet har utlovet en dusør på 1,7 millioner dollar.

Opprørerne har også forsøkt å innta Gaddafis hjemby Sitre, men ble møtt med mye motstand.

FNs sikkerhetsråd innførte tidligere i år en rekke økonomiske sanksjoner mot Gaddafi-regimet. Men nå har FN frigjort 1,5 milliarder dollar, slik at libyerne kan starte med gjenoppbygge landet, melder BBC.

FN anmoder også opprørerne til å avstå fra hevnaksjoner mot Gaddafi-tilhengere i kjølvannet av borgerkrigen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere