*Nettavisen* Nyheter.

Galgenfrist for krigsforbryterne

Fire av de seks verste serbiske krigsforbryterne er sendt i fengsel. Nå står disse to for tur.

Slobodan Milosevic er tatt. Vojislav Seselj er tatt. Det er Stojan Zupljanin og nå også Radovan Karadzic. Dermed er bare to av de seks mest ettersøkte serbiske krigsforbryterne etter borgerkrigen i Kroatia og Bosnia på 1990-tallet på frifot.

Den ene er Goran Hadzic, den andre Ratko Mladic.

Sistnevnte er den som, ved siden av Radovan Karadzic, må ta størstedelen av ansvaret for folkemordet og fordrivelsen av bosniske muslimer og bosniske kroater mellom 1991 og 1995.

Den ene, Mladic, er tiltalt for krigsforbrytelser i perioden da han ledet de bosnisk-serbiske styrkene i Bosnia, den andre, Hadzic, for grusomhetene han skal ha stått bak som leder for kroatiske serbere i grenseområdene mellom Kroatia, Serbia og Bosnia.

Generalen
Ratko Mladic ble allerede i juni i 1991, bare måneder etter krigsutbruddet i det tidligere Jugoslavia, utnevnt til øverstkommanderende for 9. korpus i den såkalte Jugoslaviske folkehæren.

Korpuset skulle forsvarer alle folkegrupper i området Knin, en del av Kroatia med en stor andel serbiske innbyggere. Her skulle den jugoslaviske folkehæren vise at den langt fra var så folkelig som navnet tilsa. Isteden opererte den som en regulær hær for serbiske interesser.

(Saken fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

I 1992 var Mladic med på å beleire Sarajevo, og han ble også utnevnt til de bosniske serbernes militære leder.

Han sto også bak folkemord, seksualisert vold, tortur, fordrivelse og etnisk rensing i stor stil i områdene som siden ble kjent som Republika Srpska innenfor Bosnias grenser.

Nedslakting
Ett av de verste enkelttilfellene av etnisk rensing og folkemord Mladic, sammen med Radovan Karadzic, er tiltalt for å stå bak er masakeren i Srebrenica i juli 1995.

Serbiske stryker ignorerte både tilstedeværelse og protester fra nederlandske FN-styrker og gikk inn i den bosniske byen. Der begynte de å separere muslimske gutter og menn fra deres kjære.

Kvinnene ble deportert mens gutter og menn ble holdt igjen.

Da de serbiske styrkene avsluttet rensingen av byen lå rundt 8000 bosniske muslimer døde i massegravene.

Mange hadde blitt torturert og mishandlet.

Alle var drept.

(Saken fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Torturerte pasienter
Goran Hadzic er ikke like kjent som Ratko Mladic. Handlingene han er tiltalt for står imidlertid ikke noe tilbake for den bosnisk-serbiske hærlederen.

Som leder for de kroatiske serberne er også Hadzic, i likhet med Mladic, tiltalt for folkemord, forfølgelse, drap, tortur, ødeleggelse av hele landsbyer og byer, plyndringer og annen kriminalitet mot menneskeheten.

Han var blant annet medansvarlig for den totale utbombingen av den kroatiske byen Vukovar.

(Saken fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Den enkelthendelsen som har brent seg fast i det kroatiske folket skjedde rundt 20. november 1991.

Da gikk serbiske regulære og paramilitære styrker inn på sykehuset i Vukovar og tok med seg 264 pasienter. Alle var kroatiske eller ikke-serbiske.

Pasientene ble kjørt til Ovcara-farmen fem kilometer utenfor byen.

Der ble pasientene torturert og slått i timevis av de serbiske styrkene. I løpet av kvelden den 20. november ble grupper på mellom 10 og 20 pasienter kjørt til et sted i nærheten.

Der ble samtlige drept og lagt i massegraver.

Ryddet miner
Bare en måned tidligere, 18. oktober 1991, hadde serbiske regulære og paramilitære styrker tvunget 50 kroatiske sivile fanger til å rydde et minefelt.

Metoden var enkel.

De sivile kroatene måtte tråkke rett ut i minefeltet og subbe bena foran seg for å sjekke om det var miner der.

21 av fangene ble skutt eller døde i eksplosjoner i minefeltet.

Kilde: Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.