RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Går god for norsk FN-sjef

Foto: Lars Inge Staveland
Sist oppdatert:
Afghanistans utenriksminister Rangin Dadfar Spanta roser Kai Eide som kandidat til å bli FNs utsending i landet.

Eide er blant Norges mest erfarne diplomater, og har høy anseelse internasjonalt. Nå seiler han opp som favoritt til toppjobben som FNs utsending i Afghanistan.

Han har også støtte fra Afghanistans regjering.

- Jeg har kjent Kai i lang tid allerede. Jeg vil si at han er en svært god diplomat. Han er en person som kjenner Afghanistan godt, og han har et hjerte for Afghanistan. Men dette er ikke en beslutning som vi skal ta, sier Spanta til Nettavisen.

Tilbake fra jobbintervju
Etter det Nettavisen erfarer ble Kai Eide innkalt til FN-hovedkvarteret på jobbintervju før helga. Det FN som formelt tar beslutningen om hvem som får toppjobben, men det vil ikke bli aktuelt å utnevne en person som ikke har støtte hos regjeringen i Kabul.

Det fikk Storbritannia erfare da deres toppkandidat Paddy Ashdown ble vraket etter at den afghanske regjeringen satte ned foten.

Overfor Nettavisen sier Spanta at Kai Eide ikke vil møte de samme hindringene.

- Vi fikk mye negativ oppmerksomhet rundt Ashdown. Spesielt i afghansk presse. Men når det gjelder Kai Eide er situasjonen annerledes, sier Spanta.

Ønsker bedre koordinering.
Dersom Eide skulle bli utnevnt vil han få ansvaret med å bedre koordineringen mellom FNs og Natos arbeid i landet. Det var også et viktig tema for samtalene mellom Spanta og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Flere observatører har pekt på at Afghanistan ikke ønsker en FN-utsending som vil overskygge den afghanske regjeringen, og dermed øke inntrykket av at landet styres som en vestlig «koloni».

Rival avviser kandidatur
Blant Eides rivaler er Canadas tidligere utenriksminister John Manley. Canada har fått ros for sin innsats i det urolige Sør-Afghanistan.

Men overfor Reuters sier Manley at han ikke er en kandidat.

- Alt jeg vil si er at jeg ikke er en kandidat og har ikke gitt klarsignal for at regjeringen driver lobbyvirksomhet for at jeg skal ta denne jobben, sier Manley til Reuters.

At Manley nå sier han ikke er aktuell, samtidig med at han får støtte fra den afghanske regjeringen, kan øke Eides sjanser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere