*Nettavisen* Nyheter.

Går tur med pumaen

KATTEVASK: Luna bader i en bekk i jungelen, Jessica passer på. Foto: Privat (Privat)

Jessica er i nærkontakt med villdyra.

13.11.09 15:44

GÅ DIREKTE TIL DYRESIDEN

Jessica Medbrant fikk passe pumaen Luna gjennom hele mai i år. Nå kan du også hjelpe å rehabilitere skadede eller forlatte dyr i jungelen i Bolivia, organisasjonen Comunidad Inti Wara Yassi er alltid på leting etter frivillige. For den som drømmer om livet som dyrepasser er det bare å møte opp i parken. Jessica fikk tips om parken i 2006, i sommer ble drømmen virkelighet for den blide svensken som nå bor og jobber i Oslo.

CIWY lar mennesker fra hele verden hjelpe å passe utrydningstruede dyr, og Jessica er en av mange som har jobbet som frivillig for organisasjonen. I mars i år passet hun aper, og i mai kom hun tilbake for passe pumaen Luna.

- Det var helt fantastisk, forteller Jessica.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Luna

Pumaen Luna ble funnet på det svarte markedet sammen med søsteren sin. De var knapt to måneder gamle, syke og underernærte. På CIWY klarte de til slutt å redde Luna, mens søsteren døde.

- Etter boliviansk lov kan ikke pumaer settes ut i det fri igjen. Derfor gjør CIWY sitt beste for at de skal ha det så bra som mulig i parkene tilknyttet organisasjonen, sier Jessica.

- Hver morgen hentet jeg Lula i buret hennes. Hun var veldig glad for å se meg, og malte og trykket seg mot buret. Hun slikket meg på hendene og purret fornøyd.

Buret og matskålene skulle rengjøres hver dag, og halmen byttes. Så bar det ut på tur.

Jaget øgler
- Vi var ute hele dagen, på Lunas premisser. Hun gikk i et åtte meter langt bånd og jeg fulgte etter på god avstand med båndet godt forankret rundt livet. Hvis hun så en øgle eller noe annet morsomt satte hun full fart, og da var det bare å løpe med. Jeg var ofte gul å blå etter en lang dag med Luna.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Andre dager var langt mer fredelig. - Hvis hun la seg ned for å sove, var det bare å holde avstand å la henne gjøre det.

Livet i parken er organisert på dyrenes premisser. De store kattedyrene har to passere med seg så lenge de er ute, for sikkerhets skyld. Hvis man ønsker å passe en puma, må man sette seg opp for minst en måned for ikke å stresse dyrene med for hyppige bytter av passer.

- En jente planla å jobbe en måned med en puma, men hun ble i åtte, forteller Jessica.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Les også: Reddet fra krypskytternes felle

Tung avskjed
Som frivillig i CIWY bruker man tolv timer om dagen med dyrene, og da knyttes det naturlig nok sterke bånd. Å dra fra Luna var vanskelig for Jessica.

- Det var kjempetrist å forlate henne, tårene rant hele den siste dagen. Jeg håper å se henne igjen en gang, sier Jessica, som vil tilbake til parken.

Du betaler

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat


Som sommerjobb er det ikke så godt betalt, faktisk må man betale selv. Det koster 90 dollar for 15 dager, deretter 3 dollar dagen.

Siden det tar tid å lære seg å bli en skikkelig dyrepasser, ser de at du helst setter av en måned. Og maten betaler du selv.

Les også: Damebesøk for Knut

Eksotiske dyr
Parken mottar en lang rekke eksotisk dyr med behov for stell og rehabilitering. Du kan passe pumaer, aper eller andre ville dyr som er oppvokst i fangenskap.

Arbeidsoppgavene er blant annet å mate, mosjonere å sosialisere dyra. Apene og fuglene etableres i flokker, og målet er at så mange dyr som mulig skal tilbake til naturen.

Likte blondiner
Parken tar imot dyr fra det svarte markedet eller forlatte sirkus - eller kjæledyr. I mars jobbet Jessica i parken med aper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Noen av dyra er blitt så aggressive i fangenskap at de måtte være alene. Slike dyr blir sosialisert for å gradvis bli tatt opp i en flokk.

Kapusineren Oscar var aggressiv mot mennesker med svart hår og brune øyne, men hadde sansen for blondiner, forteller Jessica. Han likte å leke med steiner, som han slo mot hverandre.

- Han ga meg en stein i hver hånd, og slo hendene mine mot hverandre. Så plukket han opp to steiner selv og dunket i vei. Sånn kunne vi sitte lenge å spille musikk.

Les også: Feilplasserte tigre?

Frister det med et opphold på CIWY, kan du se nærmere på nettsiden deres. Jessica understreker at hun hadde to flotte opphold hos CIWY.

- Parken trenger hjelp nå, de har akkurat kjøpt inn mer land og trenger penger til ny veterinærklinikk.

- Jeg vil oppfordre alle som kan til å hjelpe til, avslutter Jessica.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED

Annonsebilag