*Nettavisen* Nyheter.

Gatekamper i Tyrkia – EU fordømmer voldsbruk

For tredje natten på rad barket demonstranter og politi sammen i flere byer i Tyrkia.

05.06.13 21:31

Både EU og Amnesty fordømmer politiets voldsbruk mot demonstrantene.

For tredje natten på rad barket demonstranter og politi sammen i flere byer i Tyrkia. Både EU og Amnesty fordømmer politiets voldsbruk mot demonstrantene.

I en uttalelse sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton at hun er «dypt bekymret over volden som har utspilt seg i Istanbul og i andre byer i Tyrkia». Hun sier at voldsbruken tyrkisk politi har brukt mot demonstrantene har vært unødvendig stor.

Demonstrasjonene springer ut fra misnøye med statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans politikk som mange mener fører Tyrkia i en islamistisk retning.

Sammenstøtene mellom politiet og demonstrantene har vært og fortsetter å være svært harde. Politiet har blant annet brukt tåregass og vannkanoner, mens demonstrantene natt til mandag forskanset seg. Flere steder tente demonstrantene også opp ild.

Ifølge Amnesty International har minst to mistet livet i uroen. Organisasjonen retter skarp kritikk mot politiets hardhendte metoder.

Bred protest
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har selv erkjent at politiet har gått vel hardt til verks mot dem som protesterer i Istanbul, og en av Erdogans rådgivere har lovet at det skal arrangeres et møte mellom Istanbuls myndigheter og representanter for protestbevegelsen.

Erdogan gjentok søndag sin bønn om en slutt på protestene.

- Hvis dere elsker dette landet, og hvis dere elsker Istanbul, fall ikke for dette spillet, sa han.

Men uroen har allerede spredt seg og utviklet seg til en bredere protest mot regjeringen, som også anklages for å føre Tyrkia i islamistisk retning. En konkret sak som har forarget mange tyrkere, er strengere restriksjoner på salg av alkohol.

Bekymring for at Tyrkia er i ferd med å bli dratt inn i borgerkrigen i nabolandet Syria, har også bidratt til protestene.

Frustrasjon ligger bak
Mange i befolkningen er også misfornøyd statsminister Recep Tayyip Erdogans ubøyelige holdning i saken og ser i stadig større grad på ham som en autoritær diktator, mener Tyrkia-ekspert Daniella Kuzmanovic. Hun er adjunkt ved Institutt for tverrkulturelle og regionale studier ved Universitetet i København.

Kuzmanovic tror bråket skyldes en lenge oppdemmet frustrasjon i deler av befolkningen.

- Protestene startet i de sedvanlige kretsene, som protester mot den neoliberale og svært forretningsvennlige økonomiske politikken som regjeringspartiet AKP har ført, sier Kuzmanovic.

Men demonstrasjonene utvidet seg etter hvert til å engasjere atskillig bredere lag av befolkningen, forklarer hun.

- Her er det snakk om alle mulige folk som går ut og får utløp for sin vrede.

Nesten tusen pågrepet
I de harde sammenstøtene søndag brukte politiet tåregass, vannkanoner, batonger og pepperspray mot demonstrantene. De svarte på sin side med å kaste stein og flasker.

Ifølge myndighetene ble det gjennomført 235 demonstrasjoner i 65 ulike tyrkiske byer, og totalt ble over 1.700 mennesker pågrepet. De fleste av dem ble løslatt etter å ha blitt avhørt og identifisert.

Myndighetene oppgir at 79 mennesker ble skadd i sammenstøtene, men det er langt lavere enn hva aktivister og sykehuskilder sier.

Innenriksminister Muammer Güler sier at det har vært over 200 demonstrasjoner i 67 byer, ifølge avisen Hurriyet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag