RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gåten løst: Derfor dør lemen

Sist oppdatert:
Lemen er et svært myteomspunnet lite dyr, som etter sigende begår enorme gruppeselvmord når de blir for mange. Sannheten er en helt annen.

Finske forskere har i flere år studert fenomenet lemen, og de plutselige svingningene i artens antall.

Det har lenge vært hevdet at dyrene begår selvmord ved å hoppe utfor stup i hopetall når det blir for mange lemen, når matforsyningene ikke lenger er tilstrekkelig. Feil, slår finnene fast.

Matfester
Det er imidlertid riktig at antall lemen varierer sterkt fra år til år. Det ene året kan antall lemen bli 100- eller 1000-doblet, før antallet synker like dramatisk året etter. Grunnen er matfestene til rovdyrene røyskatt, snøugle, fjellrev og storjo.

Når antall lemen eksploderer, øker nemlig antallet rovdyr av disse artene også dramatisk. Livretten til de glupske rovdyrene er lemen, og lemen-år er fest-år for dem. Dermed faller antall lemen like dramatisk befolkningsveksten året før.

Røyskatten er nøkkelen
Denne type syklus er kjent hos andre dyrebestander, men det som er spesielt er at lemen-syklusen går like stødig som en klokke. Syklusen varer fire år, og det er røyskatten som er nøkkelen, skriver de finske forskerne i det amerikanske bladet Science.

Røyskatten spiser så godt som bare lemen, og det tar rundt et år før røyskattbestanden faller etter at lemenbestanden har falt. De andre rovdyrene har en mer variert meny enn røyskatten, men bestanden påvirkes likevel tydelig av lemenbestanden.

- Dette spørsmålet om lemensykluser har vært debattert for nesten et århundre. Forskjellige skoler har kranglet om dette. Det har vært et meget hett tema, sier Olivier Gilg ved Universitetet i Finland som står bak undersøkelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere