*Nettavisen* Nyheter.

Gateslag i Bagdad

I Bagdad har amerikanske styrker gjennomført en større operasjon mot væpnede grupper. Se video.

25.01.07 22:01

- Det er harde kamper i sentrum av den irakiske hovedstaden. Med luftstøtte, bombekastere og pansrede kjøretøy angriper de amerikanske styrkene. Målet er å forsøke å få kontroll over en av Bagdads viktigste gjennomfartsårer, Haifa-gaten, sier TV 2s Fredrik Græsvik.

- Her har væpnede sunnimuslimske grupper hatt kontroll i lang tid. Både sivile og soldater fra den amerikanskledede okkupasjonshæren har blitt angrepet av disse gruppene i dette området.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo (abonnement)

Høyblokker
Onsdag kjempet amerikanske og irakiske styrker mot sunnimuslimske opprørsgrupper som har søkt tilflukt i høyblokker på Haifagaten i hjertet av Bagdad.

Snikskyttere på tak siktet på væpnede menn i åpne vinduer, og Apachehelikoptre svirret i luften.

Det amerikanske forsvarsdepartementet sier 30 militante ble drept og 27 tatt til fange onsdag. Også en amerikansk soldat omkom i kamper nær sentrum av byen, men amerikanske myndigheter nekter å si til AP om dette var knyttet til Haifa-kampene.

- Terrorister og lovløse
Regjeringstalsmannen Ali al-Dabbagh sier til AP at aksjonen har som mål å rydde området, som ligger like nord for den strengt bevoktede «Grønne sonen», for «terrorister og lovløse». Han lovte at aksjonene ville fortsette, mens amerikanske og irakiske styrker forbereder seg på en mer omfattende aksjon for å stanse de sekteriske feidene som har gjort byen til en slagmark.

Fordømte aksjon
Aksjonen ble fordømt av den sunnimuslimske gruppen Forbundet av muslimske lærde, som sa den var nok et bevis på at den sjiadominerte regjeringen forsøkte å ramme sunniminoriteten. Gruppa sa en rekke bygninger hadde blitt skadd og mennesker drept, uten å oppgi nøyaktige tall.

Den amerikanske presidenten George W. Bush har lovet 21 500 nye soldater til en aksjon han håper vil kunne klare å stanse volden i hovedstaden.

Raketter og bomber
En diger eksplosjon rammet sentrum av Bagdad torsdag. Minst 26 mennesker ble drept.

To raketter rammet også den tungt beskyttede grønne sonen.

En selvmordsaksjonist i bil rammet et hovedsakelig sjiamuslimsk nabolag i sentrum av Bagdad torsdag. Minst 26 mennesker omkom og 54 ble såret. Eksplosjonen skjedde kort tid etter at to raketter rammet i den såkalte grønne sonen.

Sjiamuslimer
Seks personer ble skadd da rakettene landet.

Selvmordsaksjonisten rammet nabolaget Karradah i sentrum av byen. Dette er den andre bombeaksjonen i området på tre dager. Sine sjiamuslimske innbyggere tok til gatene mens de ropte at de ville ha sunniene ut av nabolaget. Det bor mindre grupper kristne og sunnimuslimer i denne bydelen, melder AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.