Gaza-offensiv er over

Offensiven på Gaza er over, sier det israelske militæret. Dermed er den blodigste militær-aksjonen på fire år slutt.

15.10.04 22:21

Tilbaketrekkingen som startet fredag er over, sier det israelske militæret ifølge Associated Press.

Statsminister Ariel Sharon beordret tilbaketrekkingen på oppfordring fra israelske militærkommandanter, melder AP. De mente den to uker lange offensiven har utspilt sin rolle.

FN har oppfordret Israel til å avslutte operasjonen.

Bråvending
Noen timer før han torsdag ga ordre om tilbaketrekking fra nord-Gaza, lovte Sharon Parlamentet at offensiven, som ble igangsatt for å stoppe angrep med hjemmelagde palestinske raketter, skulle utvides.

Helomvendingen viser dilemmaet Sharon prøver å hanskes med i forbindelse med den planlagte tilbaketrekkingen av alle soldater og bosettinger fra Gaza neste år: Flere palestinske rakettangrep undergraver støtten til tilbaketrekkingen, men militæraksjoner stopper ikke angrepene, og i tillegg fører de til internasjonal kritikk, melder AP.

Eldre kvinne drept
Siden Israel startet offensiven 29.september er minst 109 palestinere drept og mange hundre skadd.

Fredag ble en 65 år gammel palestinsk kvinne drept av israelske soldater i flyktningeleiren Jabaliya, melder fjernsynskanalen al-Jazeera.

Onsdag ble en 13 år gammel skolejente drept av en israelsk offiser, som avfyrte flere skudd på kloss hold for å være helt sikker på at hun var død. Fredag ble han suspendert, men ikke på grunn av drapet, understreket militæret: Årsaken var at offiseren kom dårlig over ens med soldatene sine.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.