RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gaza på vei mot katastrofe

Sist oppdatert:
- Situasjonen er dramatisk på Gazastripen, og er på vei mot en humanitær katastrofe, sier et øyenvitne til Nettavisen.

- FN-organisasjonen (UNARWA) distribuerer nå fra oppsparte matlagre og som bare er nok for 11 dager. Bakeriene har ikke mel. Folk har startet å buke kapun når de kjøper mat, og prisene har steget fra én dollar til to dollar for et brød sier Khader Al-Zanoon til Nettavisen fra Gaza by.

- Det mangel på bensin og gass i Gaza. Det private selskapet Dor Alon som står for bensintilførselen til Gazastripen, har levert minimalt med bensin den siste tiden, sier Al-Zanoon.

Khader Al-Zanoon jobber som journalist for den palestinsk nyhetsbyrå WAFA.

- Dersom Israel ikke åpner grenseovergangen Karne, vil vi få en stor humanitær katastrofe på Gazastripen. FN må gjøre noe. Mange frykter at Israel planlegger å innføre et forbud mot økonomiske overføringer til Gazastripen, sier Al-Zanoon.

Tirsdag ettermiddag krysset israelske stridsvogner grensa til Gazastripen nær Erez-overgangen der rundt 150 palestinere har forsøker å krysse grensa. Ifølge en talsmann for den israelske hæren, skal stridsvognene beskytte grenseovergangen.

Mat viktig en sikkerhets
Hvordan er sikkerhetssituasjonen i Gazastripen?

- Situasjonen nå er ok og Hamas klarer å skape trygghet og sikkerhet for folk. Men folks private økonomi er svært dårlig. Palestinerne overlever ved hjelp av bistand og humanitær støtte fra FNs organisasjoner.

Han sier Israel ikke vil betale skattepenger til Gazastripen, som han hevder er over 700 millioner dollar.

- Flere her tror at Israel ønsker å gjøre situasjonen verre for palestinerne for å kunne gjøre et kupp mot Hamas. Men mange har respekt for den nye statsministeren Salam Fayyad, og håper at hans regjering vil betale ut lønn til de offentlige ansatte i Gaza og sende bistand som han har lovet, sier Khader til Nettavisen.

Khader sier også at flere hundre palestinere forsøker å forlate Gazastripen i frykt for en humanitær katastrofe. Men alle grenseoverganger fra Gazastripen er stengt av Israel og Egypt på ubestemt tid etter at Hamas sist torsdag tok full kontroll over området.

Mandag sa Israels utenriksminister Tzipi Livni på EUs utenriksministermøte i Luxembourg at Israel vil utbetale pengene for en ny unntaksregjering under ledelse av statsminister Dr. Salam Fayyad på Vestbredden.

– Israel vil samarbeide med president Mahmoud Abbas og Fayyad om overføringen av pengene, sa Livni på en pressekonferanse.

Også USA og EU besluttet mandag å normalisere sine forbindelser med unntaksregjering, og gjenoppta den direkte økonomiske støtten til palestinerne. Også det er et svar på at Hamas nå er ute av den nye regjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere