RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KIRKUK: I september deltok Kirkuk i den kurdiske folkeavstemmingen for uavhengighet. Nå vil irakiske myndigheter sikre kontroll med provinsen.
KIRKUK: I september deltok Kirkuk i den kurdiske folkeavstemmingen for uavhengighet. Nå vil irakiske myndigheter sikre kontroll med provinsen. Foto: Bram Janssen (AP)

Irak starter militær offensiv for å gjenerobre Kirkuk-provinsen fra kurderne

Sist oppdatert:
Den irakiske hæren skal ha iverksatt en militæroperasjon for å gjenerobre Kirkuk-provinsen som nå kontrolleres av kurdiske styrker, opplyser en irakisk general.

Siste: Iraks statsminister sier at opplysningene om et angrep er falske nyheter, og at irakiske myndigheter aldri ville angrepet sine egne. Les egen sak: Iraks statsminister avviser angrep: - Falske nyheter

Det har også fredag kommet opplysninger om at kurdiske styrker har trukket seg ut av Kirkuk, og at irakiske regjeringssoldater har tatt over.

Gjenerobre stillinger

Den irakiske generalen opplyste til AFP at irakiske styrker rykket framover for å gjenerobre stillinger som de mistet under IS' lynoffensiv i juni 2014. Generalen ba om ikke å bli navngitt.

Kirkuk er en omstridt provins i Nord-Irak der det bor en rekke ulike folkegrupper, blant annet kurdere, turkmenere og arabiske sunnimuslimer.

Les også: 92 prosent stemte ja til kurdisk selvstendighet- Irak krever folkeavstemningen annullert

Beskjeden om den irakiske militæroperasjonen kom fredag, samme dag som det ble meldt at tusenvis av kurdiske soldater var blitt utplassert rundt den oljerike provinshovedstaden, som også heter Kirkuk, av frykt for et nær forestående angrep.

– Tusenvis av tungt bevæpnede peshmerga-enheter befinner seg nå i sine stillinger rundt Kirkuk, skrev en rådgiver for kurdernes president Masoud Barzani på Twitter.

– De har fått ordre om å forsvare byen for enhver pris, fortsatte Hemin Hawrami.

Trakk seg ut

Senere fredag, sa den kurdiske generalløytnanten Wasta Rasul at han hadde trukket styrkene sine ut av et område sørvest for byen Kirkuk nord i Irak.

Beskjeden kom like etter at 6.000 av kurdiske peshmerga-krigere ble utplassert i beredskap ved byen, i beredskap mot en eventuell offensiv fra irakiske regjeringsstyrker og allierte paramilitære styrker.

Rasul sa at hans styrker hadde trukket seg ut av stillinger sørvest for Kirkuk, samtidig som en talsperson for den irakiske hærens niende divisjon sier stillingene nå er fylt av irakiske soldater.

Føderale irakiske styrker delte fredag bilder av dem selv foran en barriere påmalt det kurdiske flagget via sosiale medier. De skrev at bildene ble tatt «inne i Kirkuk», som både er navnet på byen og provinsen den ligger i.

Stemte for løsrivelse

Spenningene i Nord-Irak har økt kraftig etter at den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak i slutten av september avholdt en folkeavstemning som endte med et overveldende flertall for at Kurdistan skal løsrive seg fra Irak.

Kurdiske styrker spilte en sentral rolle da IS ble drevet ut av Nord-Irak, og etter å ha rykket inn i den omstridte Kirkuk-provinsen, har de ikke villet trekke seg ut igjen. Provinsen deltok også i den omstridte folkeavstemningen.

De siste dagene har situasjonen blitt stadig mer spent, og torsdag sperret kurdiske soldater flere veier for å hindre irakiske styrker i å rykke nordover fra landets nest største by Mosul. Veiene ble imidlertid åpnet igjen kort tid etter.

Strid om oljefelt

Fredag meldte det regionale kurdiske sikkerhetsrådet (KRSC) at irakiske regjeringsstyrker og allierte sjiamuslimske militssoldater hadde samlet seg i to områder sør for byen Kirkuk.

Ifølge KRSC planla styrkene å ta kontroll over nærliggende oljefelt, en flyplass og en militærbase etter å ha utstasjonert stridsvogner og tungt artilleri bare 3 kilometer unna de kurdiske peshmerga-styrkene.

Kirkuk-provinsen huser Nord-Iraks største oljefelt, selv om stadig mer olje nå pumpes opp fra områder i sør. Feltene er gjenstand for en bitter strid mellom sentralmyndighetene og kurderne.

Iraks statsminister Haider al-Abadi har tidligere benektet å ha planer om å gjennomføre angrep mot sitt eget folk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere