*Nettavisen* Nyheter.

General var i cockpit før ulykken

Foto: Mikhail Metzel (AP)

Lederen for det polske luftforsvaret var i cockpiten rett før presidentflyet styrtet i Russland.

25.05.10 17:36

10. april omkom 96 personer i en flyulykke i Smolensk i Russland. Store deler av den polske makteliten, inkludert Polens president Lech Kaczynski, var om bord i flyet og omkom i ulykken.

General Andrzej Blasik, som var sjef for Polens luftforsvar, var inne i cockpiten. Stemmen til generalen er én av to stemmer som ble registrert inne i cockpiten bare minutter før styrten, skriver Warsaw Business Journal.

Dette bekrefter Edmund Klich, som er leder for den polske etterforskningen, overfor polsk TV tirsdag ettermiddag.

Ikke offisielt identifisert
Den andre stemmen er ennå ikke offisielt identifisert. Det er heller ikke offentliggjort hva som ble diskutert i de skjebnesvangre minuttene før ulykken.

Flere har spekulert på at piloten ble tvunget til å lande på flyplassen til tross for dårlige landingsforhold, noe som da forårsaket flykrasjen.

Men Klich hevder flyets svarte boks ikke har registrert noen direkte ordre om å lande flyet.

Gjelder ikke for militærfly
På spørsmål om hvordan det kunne ha seg at passasjerer befant seg i cockpiten, svarte Klich at regler i den sivile luftfarten ikke gjelder for militærfly.

Han la også til at Blasik var i cockpiten helt frem til flyet krasjet.

Piloten skal ha gjort flere landingsforsøk, og på det fjerde forsøket styrtet flyet noen hundre meter fra rullebanen. Hensikten med besøket i Smolensk var den viktige 70-årsmarkeringen av Katyn-massakren hvor tusenvis av polske offiserer ble drept av sovjetiske styrker under andre verdenskrig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.