RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gerilja lover å løslate turister

Sist oppdatert:
ELN-geriljaen i Colombia har gått med på å løslate de sju kidnappede turistene.

Det opplyser en av dem som har forhandlet fram avtalen.

Den første av turistene skal bli løslatt i neste uke. I alt åtte turister ble kidnappet da de besøkte en indiansk ruinby i den colombianske jungelen 12. september.

Rømte
En brite klarte noen uker senere å rømme, men fire israelere, en brite, en tysker og en spanjol er i hendene på den venstreorienterte geriljaen.

Colombias president Alvaro Uribe skal ha gått med på å løslate flere fengslede ELN-ledere mot at turistene blir satt fri, melder BBC.

ELN har gått med på å overgi gislene til en kommisjon bestående av en representant fra FN, en fra den romersk-katolske kirken, samt to ELN-medlemmer, en av dem gruppens fengslede talsmann, opplyste en tjenestemann natt til tirsdag.

Ombestemte seg
Spanjolen Asier Huegun skal etter planen være den første av turistene som blir løslatt. Også i forrige uke sa ELN at de ville løslate Huegun, som er av baskisk opprinnelse. Han skulle løslates for å vise solidaritet med det baskiske folket, men geriljaen omstemte seg.

FN sa natt til tirsdag at de "tar alvorlig" mandagens kunngjøring fra ELN om at alle turistene nå vil bli løslatt. Ifølge en talsmann vil FN komme med en offisiell uttalelse tirsdag.

ELN har tidligere sagt at de kidnappet de åtte turistene for å markere at det 11. september var 30 år siden Chiles president Salvador Allende ble styrtet i et militærkupp. Geriljagruppen har imidlertid sagt at de ønsker en fredelig løsning på kidnappingen og har denne gangen ikke krevd løsepenger.

1400 kidnappet
Ikke noe annet sted i verden kidnappes det så mange mennesker hvert år som i Colombia. Hittil i år er flere enn 1.400 personer bortført.

De fleste av dem blir kidnappet av geriljagruppene som trenger penger til å fortsette borgerkrigen.

(NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere