Gå til sidens hovedinnhold

Geriljaledere pågrepet i Sverige

Tre ledere for den indonesiske separatistorganisasjonen GAM ble tirsdag pågrepet i Sverige. Alle de tre er mistenkt for terror og brudd på menneskerettighetene.

De tre pågrepne er Hasan di Tiro som GAM kaller president, Malik Mahmud som tituleres som statsminister og Zaini Abdullah som innen organisasjonen har tittelen utenriksminister, opplyser det indonesiske utenriksdepartementet ifølge Reuters.

I varetekt
GAM jobber for at provinsen Aceh i Indonesia skal bli en selvstendig stat, og har basen for sin regjering i Sverige der lederne er flyktninger. Fra sitt eksil har de tre gitt instrukser til separatistorganisasjonen i Aceh.

I en pressemelding opplyser den svenske påtaleadvokaten Tomas Lindstrand at to av de mistenkte holdes i politiets varetekt. Flere boliger skal også ha blitt ransaket i forbindelse med pågripelsene av de tre.

Svenske statsborgere
Våren 2003 kom en indonesisk delegasjon til Sverige med krav om at lederen for GAM Hasan di Tiro skulle stilles for retten. Di Tiro har bodd i Sverige siden 1979, og har svensk statsborgerskap.

Indonesiske myndigheter mener å kunne bevise at di Tiro og en gruppe GAM-ledere rundt ham kan knyttes til flere terroraksjoner i den krigsherjede provinsen Aceh på Sumatras nordspiss.

Siden mennene er svenske statsborgere, blir det ikke aktuelt å utlevere dem til Indonesia. De tre kan imidlertid komme til å bli stilt for retten i Sverige.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar