Gå til sidens hovedinnhold

- Gi Bush en seier

En diplomatisk seier til Bush kan forhindre krig mot Iran, mener PRIO-direktør Stein Tønnesson. Samtidig går Iran til frontalangrep mot FN.

Fredag får FNs Sikkerhetsråd rapport fra det internasjonale atomenergibyrået om Irans atomprogram.

- Rapporten vil slå fast at Iran ikke har fulgt oppfordringen om å stoppe programmet, men tvert i mot fortsetter og intensiverer anrikingen av uran, sier PRIO-direktør Stein Tønnesson til TV 2 Nettavisen.

Tønnesson leder Institutt for fredsforskning i Oslo.

Han tror Sikerhetsrådet vi samles om et krav mot Iran om å avbryte anrikingen og samarbeide fullt ut med IAEA når rådet møtes 3. mai. Langt mer usikkert er det om de 15 medlemmene blir enige om mulige sanksjoner mot Iran.

- Dersom de blir enige, vil det være en seier for USA. Hvis ikke, vil Bush-administrasjonen trolig forsøke å få flere land med på å innføre sanksjoner på egenhånd, sier Stein Tønnesson.

Snille
Han mener det kan være lurt å forsøke å gi den hardt pressede Bush-administrasjonen en diplomatisk seier i Iran-saken.

- Bush trenger sårt en eller annen seier. Hvis resten av verden var litt snille med han, ved for eksempel å gi han en diplomatisk seier i Iran-spørsmålet, vil det styrke han på hjemmebane. Dermed står han ikke bare fram som en kriger, mener Tønnesson.

En mulig løsning er at Iran får lov til å anrike en begrenset mengde uran, og at Russland selger resten av uranet som skal til får at Iran kan starte opp sivile atomreaktorer.

Samtidig må landet forplikte seg til å følge påleggene fra IAEA. Dermed kan Iran få anerkjennelse som atommakt, uten at landet blir i stand til å produsere atomvåpen, mener Tønnesson.

Gir blanke

Irans president Mahmoud Ahmadinejad fortsetter å trosse FN. I en tale fredag sa han at det ikke kommer på tale å rette seg etter pålegg fra Sikkerhetsrådet.

- De som forsøker å hindre Iran i å få det de har krav på, bør vite at vi gir blanke i slike FN-resolusjoner, understreket han ifølge Reuters.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken