Giftfly kan ha fraktet nordmenn

370.000 fløy ut av Norge med British Airways i fjor. De radioaktive flyene er brukt til mange populære reisemål. Se om du har vært om bord.

30.11.06 13:34

Britisk politi stanset i går trafikken med de tre British Airways-flyene som har fløyet fra Arlanda i Stockholm, etter funn av radioaktive spor på to av dem. Omkring 2000 svensker har reist med flyene, melder Aftonbladet.

De tre flyene har trafikkert mellom Stockholm og Heathrow i London, og fra Heathrow til en rekke populære reisemål som Barcelona, Madrid, Aten og Frankfurt. Se listen her.

- Passasjerene bør oppsøke lege, sier British Airways' talsmann Richard Goodfellow.

Perioden det gjelder er fra 3. november til 29. november. Ifølge BAs nettsider harn ingen av flyene vært i Norge i det aktuelle tidsrommet.

Et fjerde fly er også i søkelyset, sa Storbritannias innenriksminister i parlamentet torsdag.

Har du fløyet med noen av de aktuelle flyene? Send SMS/MMS til 1984 (merk NA) eller skriv tilvaktsjef@nettavisen.no.

British Airways er i ferd med å kontakte passasjerene som var med de aktuelle flyene. På forespørsel fra Nettavisen henviser British Airways til sine nettsider. Selskapet ønsker ikke å kommentere nasjonaliteten til passasjerene overfor Nettavisen, men sier man forsøker å sende e-post til dem som var ombord.

Litvinenkos død gir flystans
Sverige havnet natt til torsdag midt i etterforskningen av den russiske eksspionen Aleksandr Litvinenkos død. Scotland Yards antiterroravdelning har beordret British Airways til å stanse trafikken med tre fly som trafikkerte strekningen Moskva-London. I to av flyene finnes det spor av radioaktivitet. Det tredje flyet sto torsdag parkert i Moskva og hadde foreløpig ikke blitt testet.

- Kontroller om du har reist med noen av flyene. Risikoen for folks helse er lav, men passasjerene bør oppsøke lege og sjekke eventuelle helseproblemer, sier Goodfellow, ifølge Aftonbladet.

Alle de tre flyene har også fløyet mellom Stockholm og Heathrow. Det handler om ti flygninger til og fra Sverige, men omkring 200 passasjerer i hvert fly.

London norsk favorittmål
Ifølge undersøkelsen Reisevaner med fly 2005 fløy 370.000 med British Airways fra Norge i fjor. Mange av dem fortsatte til andre reisemål. Dessuten er London det mest populære endelige reisemålet for nordmenn (950.000 reiser i 2005), mens 1,3 millioner utreisende fra Norge mellomlandet der i fjor. 760.000 dro fra Norge med Stockholm som endestasjon, mens 960.000 mellomlandet der.

- Det er nok ikke de store endringene i reisevanene til London eller Stockholm for inneværende år, sier trafikkutvikler Øystein Tvetene i Avinor til Nettavisen.

Til sammen 2500 passasjerer har kontaktet det britiske helsedirektoratet etter at nyheten om flyene ble kjent. Helsemyndighetene ber personer som ønsker informasjon om mulig helserisiko sende en mail til overseasadvice@hpa.org.uk eller ringe 00 44 845 4647 (nummeret kan bare nås fra mobiltelefon).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.