Giftfrykt for to dansker

To dansker frykter det verste etter å ha spist på samme restaurant som der Litvinenko ble forgiftet.

To dansker har henvendt seg til Statens Institut for Strålingshygiejne etter å ha spist på restauranten som der britisk politi fant Polonium 210.

Det danske helsetilsynet oppfordret tirsdag dansker som har besøkt restauranten og hotellet der eks-spionen angivelig ble smittet, til å melde seg.

Direkte kontakt
Danskene har ikke vist symptomer på forgiftning, og de var heller ikke på restauranten 1.november samtidig med Litvinenko. De to spiste på reastauranten henholdsvis 18. og 19. november.

- Hvis man ikke har vært i direkte kontakt med Litvinenko eller maten hans er det ikke sannsynlig at man er smittet, sier Mette Øhlenschlæger ved Statens Institut for Strålingshygiejne, til Berlingske Tidende.

Ifølge opplysningene fra britiske myndigheter er det liten smitterisiko for de som var om bord på de tre British Airways flyene som nå er tilbakeholdt.

- Umiddelbart er det vanskelig å si noe om strålingsfaren på de fem flyene, men passasjerene anses ikke for å være i risikogruppen, sier Mette Øhlenschlæger.

Stor frykt
Funnen av radioaktivt stoff har skapt stor frykt. 5 500 mennesker har så langt henvendt seg til britiske myndigheter for å få avklart hvorvidt de er i faresonen, melder Sky News. Britisk Airways har også varslet 33 000 passasjerer og 3000 ansatte om funnene av radioaktivitet på to av flyene som gikk mellom Moskva og London.

Tre personer er innlagt ved en spesialklinikk etter å ha vist symptomer på å ha blitt syke av radioaktiv stråling i den britiske hovedstaden.

Så langt er 24 steder undersøkt, og på 12 av disse stedene er det funnet spor av radioaktivitet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.