Gigantfly måtte nødlande

Foto: REUTERS/David Loh

Øyenvitner hørte et smell og deler fra flyet falt mot bakken.

04.11.10 13:33

Det australske flyselskapet Qantas har innstilt alle flyginger med Airbus A380 etter dramaet seks minutter etter avgang fra Singapore torsdag.

Les også: Så biter av flyvingen løsne

En av motorene stanset
Flight QF32 med 433 passasjerer og et mannskap på 26 om bord var på vei fra Singapore til Sidney, men måtte nødlande etter at det fikk problemer kort tid etter avgang.

En av flyets fire jetmotorer stanset, og flyet måtte returnerer til Changi Airport med en hale av røyk etter seg, melder The Sidney Morning Herald. Bildene av flyet etter nødlandingen viser en skadet og sotet motor på babord side.

Fant flydeler på størrelse med bildører
Ifølge øyenvitner kom det et smell og biter fra flyet falt mot bakken, melder nyhetsbyrået AP. TV-stasjoner som australske Ten News viste torsdag bilder av lokale innbyggere 45 kilometer fra flyplassen som hadde funnet deler av flyet og motoren på bakken. Noen av delene var på størrelse med bildører. Vitner på bakken forteller at de hørte et kraftig smell, som en eksplosjon.

«Jeg hørte en kraftig eksplosjon rundt klokka 09.15 og så et passasjerfly fly lavt i det fjerne mens det kom røyk fra en av vingene»

Øyenvitne til Metro TV

- Jeg hørte en kraftig eksplosjon rundt klokka 09.15 og så et passasjerfly fly lavt i det fjerne mens det kom røyk fra en av vingene, uttaler et av øyenvitnene, Rusdi, til den indonesiske TV-kanalen Metro.

Gledet seg til første tur med A380
En av passasjerene om bord, Ulf Waschbusch, tok et bilde som viser at vingen på flyet ble ødelagt. Han var på vei til Australia for første gang og gledet seg også til sin første tur med A380.

- Akkurat nødlandet tilbake i Singapore etter at motor to eksploderte etter take-off og rev av deler av vingen. Fordømt, skrev han i en twittermelding rundt klokka 04.30 norsk tid.

Ingen personer skadd
Flyselskapet benektet at det hadde vært en eksplosjon og opplyste at flyet hadde landet trygt uten skader. Ingen personer ble skadd.

Det er ikke opplyst om problemene kan ha sammenheng med vulkanutbruddet på Merapi og askeskyer over Indonesia.

Under landingen kom det røyk fra undersiden av flyet, som raskt ble omringet av brannbiler på rullebanen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Meldte at flyet hadde styrtet
Tidligere torsdag skal Qantas selv ha hevdet overfor den amerikanske TV-stasjonen CNBC at flyet hadde styrtet.

Øyenvitner fortalte at de hadde hørt en eksplosjon, og det ble funnet metallbiter som så ut til å stamme fra flyets haleparti.

Meldingene om flystyrten ble senere avvist av både Qantas og indonesiske myndigheter.

Motorproblemer kort etter avgang fra Singapore gjorde det imidlertid nødvendig å returnere til utgangspunktet.

Qantas sjef Alan Joyce sier at flyet og motorene var nye. Han opplyser at selskapet nå innstiller alle flyginger med A380 inntil videre.

- Vi har ikke grunnlag for å vite noe om hva som forårsaket problemet på dette tidspunktet, sier Tatang Kurniadi, leder for The National Transportation Safety Comitee, på spørsmål om vulkansk aske kan ha forårsaket problemene.

Se nyhetsinnslag fra Ten News under.

HTML EMBED

Det første flyet av typen Airbus A380 ble satt i trafikk av Singapore Airlines 25. oktober 2007. Det er i dag 37 fly av denne typen i trafikk. Selskapene som har A380 i sin flåte er Singapore Airlines, Qantas, Emirates, Lufthansa og Air France.

Flight QF32 skulle fly fra Singapore til Sidney (se kart under) da uhellet inntraff seks minutter etter take off.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.