Gigantfly skal frakte skatter

Airbus sitt enorme transportfly skal frakte egyptiske skatter rundt omkring i Europa. Se bilder av gigantflyet.

Rundt 500 uvurderlige kunstskatter, som utgjør materialet i en stor utstilling med navnet «Egypts sunkne skatter», skal fraktes fra Egypt til forskjellige museer i Europa.

Og da er det en fordel med et stort fly. Transportflyet Beluga kan nemlig løfte opp til 47 tonn i inntil 1600 kilometer, ifølge en pressemelding fra Airbus.

Over 1000 år gamle
Med det enorme lasterommet på 1400 kubikkmeter - som overgår både USA sitt C-17 og Russlands AN-124 - har flyet tidligere løst flere oppgaver innen romfartsindustrien, militære operasjoner og på andre områder hvor der er gods med uvanlige dimensjoner.

Kunstgjenstandene som flyet skal frakte er fra perioden 700 f. Kr. og 800 e. Kr., og de har ligget på bunnen av Middelhavet i mer enn 1000 år, inntil de ble oppdaget utenfor kysten av Alexandria og i Aboukir-bukten av en arkeolog for få år siden.

I løpet av sommeren skal gjenstandene stilles ut i både Frankrike og Tyskland.

Statuer på flere tonn
Den 10. april ble tre kjempestatuer sammen med rundt 40 kasser med mindre gjenstander lastet om bord i fraktflyet i Aleksandra. Kjempestatuene alene veier 5,5 tonn hver, og de har en lengde på rundt fem meter. Dette førte til en spesialflygning til Berlin via Italia for i alt 36861 kilo over 3352 kilometer, ifølge Airbus.

Når utstillingen i september flyttes til Paris er det gigantflyet som igjen skal frakte skattene.

Vanligvis benyttes Beluga-flyene til å transportere komplette flyseksjoner mellom de forskjellige Airbus-fabrikkene rundt om i Europa til Toulouse eller Hamburg hvor flyene monteres ferdig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag