*Nettavisen* Nyheter.

Gigantisk skattelette på trappene

Foto: Scanpix/Reuters

Det skal være inngått en foreløpig avtale om redningsplanen som skal redde USAs økonomi.

25.01.08 02:59

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Demokratenes og republikanernes ledere i den amerikanske kongressen har inngått en midlertidig avtale om skatterabatt fra 300-1.200 dollar per husholdning samt skattelette for næringslivet, ifølge Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

Håpet er at skatteletten vil hindre den nedadgående spiralen i den amerikanske økonomien.

Tirsdag overrasket den amerikanske sentralbanken stort da de kuttet styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 3,50 prosent.

Les mer her: Tidenes største nødkutt

- Vil signere før offentliggjøring
Anonyme kilder knyttet til kongressen sier, ifølge AP, at demokratenes Nancy Pelosi og den republikanske lederen John Boehner skal ha kommet til en prinsipiell enighet gjennom en telefonsamtale, men at begge ønsker at nøkkelfigurer i sine respektive partier skal signere på skattepakken i størrelsesorden 150 milliarder dollar før den blir annonsert.

- Vår forståelse er at det ikke er noen sluttført avtale enda, men at de gjør fremskritt, sa president Bush talskvinne Dana Perino, tidligere torsdag.

I den midlertidige avtalen skal familier med barn få skattelette på 300 dollar per barn opptil rundt 1.200 dollar. Rabatter skal også gis til personer som tjener under et fastsatt beløp, antakelig dreier det seg her om personer som tjener under 75.000 dollar i året, og husholdninger med en samlet inntekt på 150.000 dollar eller mindre. Arbeidere må minst ha tjent 3.000 dollar i 2007 for å kvalifisere til skatteletten. Denne skatteletten er anslått til å koste rundt 100 milliarder dollar.

-Får trekk
Det er midlertid mindre klart hvor mye incentivene til næringslivet vil koste og detaljene om hva denne vil bestå av.

Tidligere har det vært spekulert i at bedrifter som taper penger skal kunne kreve tilbake skatter som de tidligere har betalt, men den planen blir antakelig vraket for å dempe kostnadssiden ved sparepakken, ifølge AP.

President Bush har støttet større skatteletter i størrelsesorden 800-1.600 dollar.

Les mer her: Bush skal hindre resesjon

Utelater flere millioner
Men hans plan utelater 30 millioner husholdninger som er i jobb, men som ikke tjener nok til å betale inntektsskatt. Ytterligere 19 millioner husholdninger vil med Bush forslag kun motta brøkstykker av skattepakken.

For USAs økonomi er det essensielt at forbruket holdes ved like for å sikre en stabil økonomisk vekst. Derfor er det viktig at så mange som mulig får nyte godt av en eventuell skattepakke.

Subprime-krisen
Det amerikanske boligmarkedet har i lang tid hatt store problemer som har forflyttet seg over til forbrukernes kjøpekraft og landets finansielle aktører. En av de store synderne for at den amerikanske økonomien vakler er de såkalte subprime-lånene. Dette er boliglån med høy rente som har blitt gitt til personer med dårlig kredittverdighet. Lånene er lukrative for bankene så lenge boligprisene stiger og økonomien koker.

Subprime-krisen trådte frem da det etter mange år med kraftig prisoppgang på boliger i USA var mange som ikke greide låneforpliktelsene sine når renten begynte å stige. Hus måtte selges på tvangsauksjon, og prisene falt. Bankenes tap økte, og dette smittet over til en krise for mange av de store finansinstitusjonene.

Klikk på bildet for å forstørre.

I desember anslo Credit Suisse at mer enn 30 prosent av låntakerne med subprime-justerte lån ligger etter med innbetalingen før lånene blir endret til høyere rente og avdraget ifølge estimater fra Credit Suisse.

Banken estimerte at 775.000 boligeiere med 143 milliarder dollar i gjeld vil få lånet sagt opp de neste to årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag