*Nettavisen* Nyheter.

Gigantisk stjernesmell synlig fra jorda

Foto: NASA/Swift/Stefan Immler, et al.

Da universet var halvparten så gammelt som det er nå, eksploderte en stjerne. Gammaglimtet traff jorden onsdag og kunne ses med det blotte øyet.

22.03.08 07:52

Den aldrende stjernen eksploderte i en hittil ukjent galakse 7,5 milliarder lysår unna, omtrent halvveis mellom jorda og den synlige ytterkanten av universet. Lyset nådde omsider jorden tidlig onsdag, melder CNN. Lyset var synlig i mindre enn en time.

Målinger viser at eksplosjonen skjedde da universet var omtrent halvparten så gammelt som det er nå. Når stjerner eksploderer, forårsaker de synlige såkalte gammaglimt .

Gammaglimtet som nådde jorden onsdag var kraftig nok til å kunne ses uten teleskop. Dette er ny rekord for objekter som ligger så langt unna, ifølge NASA. Forrige gang et gammaglimt var synlig for det blotte øye hadde eksplosjonen skjedd 2,5 millioner lysår unna.

- Vi vet fortsatt ikke om noen tittet på ettergløden da den var som sterkest. Men hvis noen tilfeldigvis rettet blikket mot rett sted ti rett tid så de det mest fjerntliggende objektet noensinne sett av det menneskelige øyne uten optiske hjelpemidler, sier Stephan Holland, medlem av Swift-teamet ved Goddard romfartssetner i Gerrnbelt.

Gammaglimtet ble registrert av NASAs Swift-satellitt kl. 02.12 onsdag.

Før stjernen eksploderte var den 40 ganger så stor som vår sol.

- Dette var en sværing, selv til gammaglimt å være, sier NASA-forsker Niels Gehrels. - Det slår ut alle andre gammaglimt vi noen gang har sett.

- Eksplosjonen fikk alle eventuelle planeter i nærheten til å fordampe, sier Neil Gehrels i NASA til CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag