Gikk opp Dianas dødsrute

Den britiske politisjefen Sir John Stevens gikk mandag opp ruta som prinsesse Diana kjørte da hun omkom i en bilulykke i Paris for sju år siden.

Stevens, som er politisjef i London og leder den britiske etterforskningen av dødsfallet, gikk til fots inn i undergangen ved Alma-brua over Seinen der Diana døde sammen med sin kjæreste Dodi Al Fayed i en dramatisk bilulykke.

- Jeg har lært en god del. Man får det ikke fra bildene, videoene og vitnene. Man må se det med egne øyne. Det er svært verdifullt, sa Stevens.

Han tilbrakte rundt 20 minutter i undergangen sammen med Michael Burgess, som besluttet at ulykken og Dianas dødsfall skulle etterforskes.

Stevens besøkte også Ritz-hotellet på Place Vendome der paret hadde vært før de dro av gårde i sin Mercedes med en hale av fotografer etter seg. Derfra kjørte han den samme 1,5 kilometer lange ruta som Diana kjørte den skjebnesvangre natta.

Diana og Dodi omkom i ulykken 31. august 1997 sammen med sjåføren Henri Paul, som i den franske etterforskningen ble utpekt som ansvarlig fordi han hadde kjørt for fort og med promille.

Konspirasjonsteorier
Men Dodis far, den egyptiske forretningsmannen Mohammed Al Fayed, har konsekvent hevdet at paret var offer for en sammensvergelse og ble drept.

Men Stevens har lovet å etterforske alle aspekter ved ulykken.

- Det er mange konspirasjonsteorier i omløp i forbindelse med de tragiske dødsfallene til disse tre. Det er min jobb å melde tilbake at hvert eneste aspekt er gjennomgått, og å bevise eller motbevise disse konspirasjonsteoriene, sa Stevens.

Fransk opprørspoliti holdt tilbake en gruppe på rundt 60 britiske journalister da Stevens, Burgess og tre franske tjenestemenn spaserte inn i veitunnelen, som var stengt for trafikk.

I undergangen inspiserte de søylen - den 13. fra innkjøringen - som den tunge bilen i stor hastighet ble knust mot.

Bilder av døende Diana
Stevens’ besøk fant sted en uke etter at bilder av en døende Diana i Mercedesen ble vist i en dokumentarfilm på den amerikanske TV-kanalen CBS, med rasende reaksjoner fra familien hennes som resultat.

Burgess åpnet den britiske etterforskningen i januar etter at den franske etterforskningen var ferdig.

Burgess sa han hadde bedt Stevens gå gjennom saken fordi han er klar over at det er mye spekulasjon omkring ulykken, og Stevens håper han kan gjøre ferdig sin rapport innen utgangen av året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag