Gå til sidens hovedinnhold

Gir afghanerne mer makt

Presidenten Hamid Karzai får det som han vil.

De allierte styrkene har ingen problemer med å la afghanske sikkerhetsstyrker ta ansvaret for landets sikkerhet. Det kom fram under den internasjonale konferansen i Afghanistan tirsdag.

Ifølge Reuters står det i et endelig kommuniké at afghanske sikkerhetsstyrkene (ANSF) bør begynne å ta ansvaret for sikkerheten på enkelte områder innen utgangen av dette året. De samme styrkene bør lede sikkerhetsoperasjoner i alle provinser innen utgangen av 2014.

Ønsker mer ansvar

Kunngjøringen stemmer dermed godt med presidenten Hamid Karzais ønsker for konferansen.

- Jeg er fortsatt bestemt på at afghanske sikkerhetsstyrker skal ha ansvaret for vår sikkerhet innen 2014, var hans melding til representantene under åpningen.

Les også:Krigen har kostet 2000 milliarder

Tall organisasjonen Oxfam har kommet fram til, viser at 40 milliarder dollar (260 milliarder kroner) er brukt på gjenoppbygningen av Afghanistan. Rundt halvparten av dette er gått til å trene og utstyre en militær- og politistyrke i landet. Et viktig sikkerhetsbidrag, siden det på sikt er planlagt å trekke tilbake alle de 150.000 Nato-soldatene som nå er stasjonert i Afghanistan.

40 utenriksministere

På konferansen deltar representanter fra 57 land, inkludert 40 utenriksministere og elleve representanter fra regionale og internasjonale organisasjoner - blant dem FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Sammen med Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre, finner vi også USAs utenriksminister Hillary Clinton i Kabul.

Mandag kveld fikk Sveriges utenriksminister Carl Bildt og FNs generalsekretær egenhendig erfare hvordan sikkerhetssituasjonen er i Afghanistan. Flere rakettangrep mot flyplassen i Kabul ble gjennomført rett før flyet deres skulle lande.

På Carl Bildts egen blogg skriver han at flyet sirklet en time over flyplassen, før det ble tvunget til å endre kurs. Flyet landet senere på en amerikansk militærbase, og senere tok politikerne ifølge Aftonbladet, seg videre med et Blackhawk-helikopter.

Les også:Måtte snu etter rakettangrep

Korrupsjon og bistand

Andre temaer for konferansen er bruken av bistandskroner og korrupsjon.

Ifølge Karzai er det de private sikkerhetsselskapene som fører til mye av korrupsjonen.

Toppmøtet tar også sikte på å finne ut av hvordan milliarder av bistandskroner skal brukes de neste årene. Afghanske myndigheter vil gjerne ha mer kontroll på hvordan en bistand på 750 millioner kroner årlig skal brukes.

Må overbevise folket

En rapport fra International Council on Security and Development (ICOS) kan i denne sammenhengen være nedslående lesning for Støre og de andre utenriksministerne som er samlet i Kabul.

Feltarbeidere har dybdeintervjuet over 500 menn i Helmand- og Kandahar-provinsen. Resultatet viser at tre av fire mener at det er galt å samarbeide med utenlandske styrker. Sju av ti mener at de utenlandske styrkene forverrer situasjonen for lokalbefolkningen med sine militære operasjoner, og 68 prosent er uenig i at Nato-soldatene beskytter sivilbefolkningen.

Krigen i Afghanistan har vart i ni år, og minst 380 utenlandske soldater er blitt drept så langt i 2010.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto