Gir amnesti til stammemedlemmer

Pakistan har løslatt 50 mistenkte al-Qaida-tilhengere etter at fem stammemedlemmer, som er beskyldt for å skjule terrornettverkets støttespillere, lørdag ble innvilget amnesti.

- De ble løslatt i dag og reiste til sine hjembyer, sier brigader Mahmud Shah, som er sikkerhetssjef i det langt på vei lovløse stammeområdet på grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

20 av dem som ble løslatt var afghanske flyktninger, mens de andre var lokale folk. Alle 50 ble pågrepet under den blodige aksjonen mot al-Qaida og nettverkets skjulesteder i Sør-Waziristan i mars. 124 soldater og opprørere ble drept under kampene.

Fem stammemedlemmer som var ettersøkt for å ha skjult al-Qaida-krigere nær grensen til Afghanistan, ble lørdag innvilget amnesti i Pakistan. Beslutningen viser hvilket dilemma pakistanske myndighetene står overfor når det gjelder hvordan de svært uavhengige og tungt bevæpnede stammene i dette området skal håndteres, mener analytikere.

De fem stammemedlemmene som nå er innvilget amnesti ledet motstanden mot den storstilte militæroperasjonen fra pakistanske og amerikanske militærstyrker mot al-Qaida-sympatisører i Sør-Waziristan i mars. Analytikere mener amnestiet viser at det snarere er regjeringen enn stammelederne som gir etter.

- Det hæren i bunn og grunn innser er at den ikke kan utradere dem, og at den derfor må gjøre det beste ut av en dårlig utført jobb, sier den politiske analytikeren Mohammad Afzal Niazi.

(NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.