Gå til sidens hovedinnhold

Gir granskere tilgang til dokumenter

President George W. Bush gir etter for kravet fra kommisjonen som gransker terrorangrepene 11. september 2001, og gir dem innsyn i flere topphemmelige dokumenter.

En avtale mellom granskingskommisjonen og Det hvite hus ble inngått tirsdag, etter at flere av kommisjonens medlemmer truet med å gå rettens vei dersom man ikke kom fram til enighet.

Det ville ha vært politisk pinlig for president Bush, og kunne ha fått følger for mandatet til den nye kommisjonen som er opprettet for å granske etterretningsrapportene om Irak.

Daglige rapporter
Strides kjerne har vært de daglige rapportene Bush hver morgen mottar fra amerikansk etterretning, som både gir et innblikk i hvilke trusler som til enhver tid foreligger og viser presidentens beslutninger i et annet lys.

Bush-administrasjonen nekter lenge granskerne innsyn i rapportene, og ville bare strekke seg til å la utvalgte medlemmer få lese deler av de topphemmelige dokumentene mot at de ikke delte informasjonen med de øvrige granskerne.

Dette vakte sterke reaksjoner i kommisjonen, som ble satt ned av Kongressen for å granske om Bush på bakgrunn av informasjon han hadde mottatt kunne ha gjort mer for å forhindre terrorangrepene 11. september 2001.

Begrenset innsyn
Tirsdagens avtale gir fortsatt kommisjonen begrenset innsyn i de daglige etterretningsrapportene presidenten mottok, men medlemmene var likevel fornøyde.

Ifølge avtalen skal fire utvalgte medlemmer av kommisjonen nå få tilgang til alle relevante rapporter, og kunne rapportere tilbake til de øvrige medlemmene all informasjon "av kritisk betydning for kommisjonens arbeid".

- Vi er overbevist om at kommisjonen har fått tilgang til alle rapporter som relaterer til trusselen fra al-Qaida og hendelsene 11. september. Vi er også overbevist om at vi kan legge fram en sterk og troverdig rapport, het det i en kunngjøring fra granskingskommisjonens formann og nestformann, Thomas Kean og Lee Hamilton.

Kongressen må formelt ta stilling til avtalen mellom granskingskommisjonen og Bush-administrasjonen, og granskernes endelige rapport vil uansett først foreligge i slutten av juli.

(NTB-Reuters)

Reklame

Husker du disse to idiotene?