Gir kjempegjelden toppkarakter

Foto: MARIO TAMA (AFP)

USA blir ikke vippet ned av tronen.

18.06.09 14:11

Kredittratingbyrået Standard & Poor's sier nå at de ikke har noen planer om å kutte ratingen på den amerikanske gjelden.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

I en rapport sier de at de vil opprettholde ratingen trippel A på den lange amerikanske gjelden, og at utsiktene er stabile, det melder Associated Press.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Det at de beholder vurderingen kommer til tross for at de har notert seg en betydelig svekkelse i de offentlige finansene.

- Til tross for en betydelig svekkelse i de økonomiske utsiktene på kort sikt, antatte finansielle underskudd og høye finansielle kostnader knyttet til myndighetenes støtte til den amerikanske finanssektoren, tror vil fortsatt at den USAs offentlige kredittstyrkelse vil overgå svekkelsen, kommenterer kredittanalytiker Nikola Swann hos S&P.

I forrige måned skapte frykt for at statsgjelden i USA sto i fare for å bli nedgradert, til at spenningsnivået i finansmarkedene økte. Spekulasjoner om en eventuell nedgradering medførte at de lange rentene steg. og faren er at utlendinger vil kreve mer for å kjøpe amerikanske gjeld.

Les også: USA kan bli vippet ned av tronen

S&P s konkurrent Moody’s gjentok i forrige måned sin trippel A (Aaa) rating.

I begrunnelsen for at ratingen holdes stabil blir det trukket frem den diversifiserte økonomien, dollarens posisjon i valutamarkedene, åpen handel og et stabilt politisk system.

De enorme underskuddene på statsbudsjettet i USA blir i stor grad finansiert gjennom å utstede statsobligasjoner, og redningspakkene som er vedtatt for å redde finanssystemet fra en total kollaps har gitt langt større underskudd. President Barack Obamas administrasjon anslår at underskuddet på budsjettet blir på rundt 1.840 milliarder dollar for inneværende år, og at underskuddet vil falle til 1.260 milliarder til neste år.

I perioden fra 2010 til 2019 er det samlede underskuddet anslått til 7.100 milliarder dollar.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.