RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir ordre om tilbaketrekning

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Spanias nye statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero sa søndag at han har gitt ordre om at spanske styrker i Irak skal hentes hjem så fort som mulig.

De 1.300 spanske soldatene i Irak er beordret hjem.

Kunngjøringen kom i en TV-overført tale søndag, dagen etter at Zapatero ble tatt i ed etter sosialistenes valgseier 14. mars.

Forsvarsminister Jose Bono har fått ordre om å gjøre det som er nødvendig for å få spanske soldater hjem på kortest mulig tid og så trygt som mulig, opplyste statsministeren.

Zapatero lovet under valgkampen å hente hjem de spanske soldatene dersom ikke FN overtar kontrollen i Irak innen 30. juni. Hans konservative forgjenger Jose Maria Aznar sendte 1.300 soldater til Irak i august 2003.

Den spanske avisen El Pais skrev søndag at Spania vil tilby USA å bidra med gjenoppbygging og muligens humanitær hjelp i Irak, i stedet for den militære støtten.

Ordren var ikke uventet. helt siden Zapateros sosialistparti vant valget i Spanias 14. mars i år har han sagt at de spanske troppene i Irak skal hjem.

Årsaken er at Spania mener at FN bør få en langt sterkere rolle i Irak.

- Krigen i Irak var en katastrofe, okkupasjonen av Irak er en katastrofe, har Zapatero slått fast tidligere. Han ønsker at Spania heller skal sende flere styrker til Afghanistan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere