RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(NTV/AFP/Scanpix)

Gir Putin skylden for Beslan-massakren

Sist oppdatert:
- Russland stod bak Beslan-massakren, hevder talsmannen for den ettersøkte Aslan Mashkadov og en tidligere høytstående KGB-offiser. De to er på hemmelig besøk i Norge.

Se mer på TV 2 Nyhetene (abonnement)

Akhmed Zakajev og Aleksander Litvinenko er på besøk i Norge. I fredelige omgivelser uten russiske etterretningsoffiserer i hælene kan de snakke fritt - ikke minst om massakren i Beslan. Den har mer enn noe annet skadet tsjetsjenernes sak.

- Hendelsen i Beslan er det verste slag mot tjsjetsjenerne og den tsjetsjenske motstandsbevegelsen, sier Zakajev til TV 2 Nyhetene.

- En provokasjon
Utsendingen for Tsjetsjenias ettersøkte president Aslan Mashkadov tviler ikke på at den blodige opprørslederen Sjamil Basajev hadde ansvaret for massakren i Beslan. Samtidig hevder han at også russerne var involvert i grusomhetene.

- Jeg er ikke i tvil om at dette var en provokasjon. Den var satt i gang av de russiske spesialstyrkene. Målet er å sverte tsjetsjenerne, ikke bare folket og nasjonen, men hele ideen om deres selvstendighet og frihet.

I russisk varetekt
Aleksander Litvinenko var oberstløytnant i KGB med tjue års fartstid bak seg da han talte Kreml midt imot. Det endte med fengsel og senere politisk asyl i Storbritannia. Han tror heller ikke den tsjetsjenske terroristlederen var alene om Beslan.

- Det finnes sterke indikasjoner på at russerne selv stod bak dette. Ti personer som deltok i aksjonen, var inntil da i russiske spesialstyrkers varetekt. Det betyr at de var arrestert av sikkerhetspolitiet og satt i fengsel, sier Litvinenko.

De to hevder de ikke kommer med sine sterke anklager for å bli hørt. De mener russerne gjør alt de kan for å hindre et fritt Tsjetsjenia.

- Regimet og dets miljø får næring fra terror og terrorhandlinger, sier Zakajev.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere