RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Abu Saad og foreleseren Muhammad al-Shahrani på en av videoene som har skapt overskrifter og debatt i Sverige.
Abu Saad og foreleseren Muhammad al-Shahrani på en av videoene som har skapt overskrifter og debatt i Sverige. Foto: Faksimile (Aftonbladet)

Gir råd til svenske muslimer: - Kvinner skal ikke ha på seg parfyme når de går ut

Sist oppdatert:
De gir kvinnelige svenske muslimer råd om å kle seg sømmelig og ikke bruke parfyme utenfor huset. Nå svarer de på kritikken.

Foreningen Sveriges förenade muslimer (SFM) skaper overskrifter i svenske medier og debatt på tvers av trosgrenser etter at avisa Aftonbladet har publisert og omtalt videoer fra foreningens YouTube-kanal. Her gis det blant annet råd om hvordan kvinner bør te seg, og en kvinnes påkledning sammenlignes med sjokoladepapir.

Nå svarer foreningen på kritikken og advarer mot en «medielogikk som forsterker fascismen og den globale islamofobien».

I denne videoen sier SFM-foreleseren Muadh Zamzam at jenter på 12 år havner i helvete, og han sammenligner kvinners påkledning med sjokoladepapir:

Les også: Ble sykemeldt etter hijabstrid på sykehjem

- Hun skal ikke gå ut uten tillatelse fra sin mann, uttaler foreleseren Muhammad al-Shahrani på en video fra oktober 2015.

Videoen er nå borte fra foreningens YouTube-kanal og Facebook-side.

På videoen ser man tolken Abu Saad oversette det Muhammad al-Shahrani sier.

Erik Stephansen: Endelig har svenske medier våknet

- Klær fra topp til tå

Foreleseren sier blant annet at kvinnen skal ha på seg klær fra topp til tå når hun går ut.

- For det andre skal hun ikke ha på seg parfyme når hun går ut.

Muhammad al-Shahrani synes å være i godt humør under forelesningen. Vi ser ham tulle og le med oversetteren. Dette står i kontrast til de råd han gir til kvinner:

- En kvinne skal ikke begynne å tulle, le og prate og stille masse spørsmål, bare prate når det trengs, sier han ifølge oversettelsen.

I en video fra SFM fra 2014 ser man Muadh Zamzam sammenligne kvinner med diamanter eller gull og spørre tilhørerne om de vil stille dem ut eller beskytte dem.

I en annen sekvens sammenlignes kvinner med sjokolade, der man skal styre unna de som ikke er pakket inn, skrev Aftonbladet sist uke.

Gunnar Stavrum: Trump har mest rett om Sverige

Får statsstøtte

Sveriges förenade muslimer fikk i fjor over en halv million svenske kroner i statsstøtte. Så sent som i januar i år fikk de økonomisk støtte fra Göteborg by. Nå risikerer de å måtte betale tilbake store summer.

I forrige uke rapporterte Aftonbladet om en annen foreleser, Muadh Zamzam, som uttalte at 12 år gamle jenter som ikke dekker seg til havner i helvete.

Uttalelsen ble møtt med sterk kritikk, også fra svenske muslimer som mente at imamen forvrenger islam.

Konfrontert med uttalelsene i videoen, sier Zamzam at sitatene er tatt ut av sammenhengen: - Man må se på hele forelesningen, ikke bare plukke det man vil. Det er en lang forelesning, sier han til Aftonbladet. På spørsmål om 12 år gammel jenter havner i helvete, svarer han: - Det bestemmer Gud. Det er ikke jeg som har nøkkelen til helvete. Og som tar ut og inn folk.

- Trenger tid på å svare

SFM har lagt ut en melding på sine nettsider onsdag der de ber om tid til å svare på kritikken. De peker på at SFM er en ideell forening og at alt arbeid skjer på fritid.

- Det innebærer at vi ikke har tid eller kapasitet til å ta imot eller håndtere de mengder av henvendelser vi akkurat nå får fra ulike hold, heter det i meldingen.

SFM skriver at det vil ta tid før de kan samles, vurdere og beslutte hva som er de riktige skritt videre.

- Når det gjelder de konkrete opplysninger om hva som er sagt på ulike forelesninger må vi i styret å gjennomgå hva som skal gjøres og hvordan vi stiller oss til det. I mellomtiden oppfordrer vi til ro, til ikke å spekulere, ikke å fremme anklager eller la en medielogikk som forsterker fascismen og den globale islamofobien få dominere, skriver SFM på sverigesmuslimer.se.

Den siste videoen stammer fra en forelesning som ble holdt i oktober 2015. Foreleseren sheikh Muhammad al-Shahrani skal ha fått en ny invitasjon til SFM i desember, skriver Aftonbladet.

Les også: Helleland uroet over mulig splittelse mellom sunnier og sjiaer i Norge

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere