Gislene tilbake i Tyskland

De 14 europeerne som i fem måneder ble holdt som gisler i Sahara, landet tidlig onsdag på flyplassen utenfor Köln.

20.08.03 12:01

Flyet tok av fra Malis hovedstad Bamako like før midnatt tirsdag kveld.

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder sa tirsdag kveld at Tyskland vil hjelpe til med å spore opp gruppen som holdt turistene fanget i nesten seks måneder.

Betalte løspenger

Av de 14 gislene var ni tyskere, fire sveitsere og en nederlender. Sammen med gislene kom meklere fra det tyske utenriksdepartementet som før helgen reiste til Mali for å forhandle med kidnapperne.

Ifølge den tyske TV-stasjonen ARD måtte tyske myndigheter punge ut med 4,6 millioner euro (38 millioner kroner) for å få frigitt gislene. Kidnapperne skal opprinnelig ha krevd 45 millioner euro i løsepenger.

En omkom

De 14 løslatte gislene var blant 32 europeiske turister som ble tatt til fange i den sørlige delen av Algerie i februar og mars.

17 av gislene ble satt fri i en redningsaksjon i mai. Ifølge algeriske myndigheter tilhørte kidnapperne den ytterliggående algeriske gruppen Salafistene, som angivelig har forbindelser til terrornettverket al-Qaida. Gruppen ledes av Amara Saifi, en tidligere algerisk offiser.

Ett av gislene døde tidligere i sommer. En tysk tobarnsmor på 45 år greide ikke den strabasiøse turen gjennom ørkenen og oppgis å ha dødd av heteslag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.