RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gissel ble utenriks-minister

Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
Bare uker etter at Fernando Araujo rømte fra geriljaen blir han utenriksminster i Colombia.

Colombia har utnevnt Fernando Araujo til utenriksminister etter at tidligere utenriksminister Maria Consuelo Araujo gikk av i en politisk skandale. Tross felles etternavn er de to ikke i slekt. For seks år siden klarte Fernando Araujo å rømme etter å ha blitt holdt fanget av kolombiansk gerilja siden 2000.

Hodene ruller
Maria Consuelo Araujo går av etter at hennes bror ble arrestert mistenkt for å ha gitt økonomisk støtte til ulovlige paramilitære grupper.

Araujo bror sitter senatet og og ble arrestert forrige uke. Hun var den første høyerestående politikeren som har gått med i dragsuget av en stadig mer omfattende politisk skandale som knytter Uribes tilhengere i parlamentet til de høyreorienterte paramilitære gruppene. Hun gå av bare tre uker før et planlagt besøk av USAs president George W. Bush.

- Jeg går av. Jeg forstår at den juridiske prosessen ikke kan forstyrres, sier Araujo i en pressekonferanse.

Samarbeid med paramilitære

Hennes bror, senator Alvaro Araujo, ble arrestert sammen med andre parlamentarikere. De skal ha samarbeidet med paramilitære ledere som er anklaget for å ha drept tusenvis av mennesker i en skitten krig for å slå ned et langvarig geriljaopprør i landet.

Uribe selv benekter alle anklager om at han også skal ha paramilitære forbindelser.

Men skandalen kan gjøre det vanskeligere for Uribe å forhandle fram en frihandelsavtale med USA og sikre seg mer økonomisk støtte. Demokratene i Kongressen krever at Colombia bedrer menneskerettighetssituasjonen i landet.

Grusomme ovegrep
Colombias paramilitære grupper ble dannet på 1980-tallet av velstående jordeiere som søkte beskyttelse fra marxistiske geriljagrupper som tok til våpen på 1960-tallet.

Under paraplynavnet AUC (United Self-Defense of Colombia) har de paramilitære utført noen av de verste overgrepene i konflikten i Colombia.

Siden 2003 har over 31.000 paramilitære gitt opp våpnene sine og lovet å avgi fulle tilståelser. Til gjengjeld har de blitt lovet korte fengselsstraffer i en fredsavtale med president Alvaro Uribe.

Amerikanske tjenestemenn sier de paramilitære lederne smugler narkotika, og menneskerettighetsgrupper frykter de er med på å holde de kriminelle nettverkene i live.

Fant informasjon
De paramilitære har lenge vært beskyldt for å samarbeide med politikere og militære ledere. I fjor beslagla myndighetene laptopen til en av rådgiverne til en toppleder i hæren. På datamaskinen lå mengder av informasjon om slikt samarbeid, blant annet detaljer om drap og finansielle avtaler.

Åtte parlamentarikere nær Uribe har blitt arrestert mistenkt for å ha hjulpet til å danne, finansiere eller støtte væpnede grupper. De skal også ha dratt nytte av de paramilitæres evne til å true eller på annen måte utøve innflytelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere