RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gisseltakerne hadde lokal forankring

Lederne bak gisseldramaet i Beslan hadde lokal forankring i Nord-Kaukasus, mener ekspertene. Kremls al Qaida-spor er svakere enn det president Vladimir Putin har hevdet.

Flertallet av de 32 gisseltakerne var ikke tsjetsjenere. Blant topplederne var en tsjetsjener, men også en russer, en ingusjeter og en nord-osseter. Det er lite eller ingenting som tyder på at ti av gisseltakerne var arabere, slik russiske myndigheter hevdet allerede fredag.

Russiske etterforskere sjekker nå opplysninger fra vestlig etterretning om at det blant gisseltakerne både var en syrer, en jordaner og en sudaner. De russiske myndighetene er interessert i å knytte terroraksjonen til "internasjonal terrorisme", og ønsker å knytte al-Qaida til blodbadet i Beslan.

Ifølge en etterretningskilde som ønsker å være anonym, skal en islamistisk gruppe med nær tilknytning til Ayman Zawahiri, nestkommanderende i al-Qaida, ha tatt på seg ansvaret for gisselaksjonen, skriver avisen The Washington Post.

Men overlevende gisler står fast på at de ikke så noen arabere blant gisseltakerne, og heller ikke de som førte forhandlinger med aksjonistene har identifisert noen som arabere.

Offisiell versjon
Den offisielle russiske versjonen er at gisseltakerne var en flernasjonal gruppe som samarbeider med de tsjetsjenske opprørskommandantene Sjamil Basajev og Doku Umarov, som finansieres av al-Qaida, skriver TV-selskapet BBC.

Flere analytikere peker på den fryktede Basajev som en krumtapp i opplegget for aksjonen. Men i hvor stor grad samarbeider den ytterliggående Basajev med den mer moderate Aslam Maskhadov, som tidligere var valgt president i Tsjetsjenia?

Maskhadovs talsmann har, som alltid ved terroraksjoner, tatt avstand fra Beslan-aksjonen og uttalt at Maskhadov ikke hadde noe med den å gjøre.

- De to tsjetsjenske lederne samarbeider formelt sett. Maskhadov har ikke råd til å distansere seg fra Basajev, og har latt seg presse til innrømmelser som han ikke liker – som innføring av sharia-lovgivningen, sier Helge Blakkisrud, som leder Russland-avdelingen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

Blakkisrud mener Beslan-aksjonen var lokalt forankret. Han støttes langt på vei av Aleksej Malasjenko ved Carnegie-instituttet i Moskva.

- Det er mye mulig at rådgivere fra Midtøsten har vært innblandet, men selve opplegget for terroraksjonen og utføringen av den ble gjennomført av folk fra regionen, selv om de ikke nødvendigvis var tsjetsjenere, sier han.

Dette støttes også av Akhmad Zakajev, som er Maskhadovs representant i Vest-Europa. Han sier at den tidligere ingusjetiske lederen Ruslan Ausjev, som forhandlet med gisseltakerne i Beslan, informerte ham om at de ikke var tsjetsjenere.

Basajevs livvakter
Det holder ikke helt, for det var mange tsjetsjenere med på aksjonen.

En av dem er Nur-Pasja Kulajev (24). Han har i flere dager blitt vist fram på russisk TV som den eneste overlevende gisseltakeren. Bakbundet og under kontroll av soldater har han forklart seg om aksjonen, preget av at den russiske sikkerhetstjenesten FSB har gitt sine instrukser.

Nur-Pasji og hans sju år eldre bror Khan-Pasji Kulajev var tidligere Basajevs personlige livvakter.

- De har sittet arrestert siden henholdsvis 2001 og 2002, men ble av uforståelige grunner løslatt tidligere i sommer, sier Blakkisrud.

Også tsjetsjeneren Majrbek Sjajekhanov var med. Han har sittet arrestert, etter at han ble arrestert i Ingusjetia i fjor. Men nylig ble også han satt fri, uvisst hvorfor.

Aktive ingusjetere
Blant fire hovedmenn bak gisselaksjonen trekker flere analytikere fram ingusjeteren Magomet Jevlojov og Vladimir Khodojev fra Nord-Ossetia. Disse gikk under kodenavnene Magas og Abdullah. De to andre lederne hadde kodenavnene Fantomas og Obersten.

Khodojev har tidligere kjempet sammen med Basajev. Magas har gått under mange navn, og Jevlojov er bare ett av dem, skriver The Washington Post fra Nazran i Ingusjetia.

Det siste er at Magas er identifisert som Ali Tazijev (30), en politioffiser fra Ingusjetia som forsvant i 1998, men som nå etter alle solemerker er meget aktiv. Det har tidligere kommet klare antydninger om at de tsjetsjenske separatistene driver aktiv rekruttering i Ingusjetia.

- Alle opererer under jorda, men de lever midt iblant oss. De er her, og når øyeblikket er inne samler de seg og slår til, sier en lokal statsadvokat i Ingusjetia, Girikhan Khazbijev, til The Washington Post.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere