Gå til sidens hovedinnhold

Gisseltakerne ville forhandle

Gisseltakerne i Beslan håpet på forhandlinger og trodde de skulle komme seg ut i live, sier mannen som forhandlet med dem dagen før den blodige avslutningen på aksjonen.

- Slik jeg forsto det ville de ikke dø, sier Rusian Ausjev, tidligere president i den russiske republikken Ingusjetia, til Associated Press (AP). Han fikk forhandlet frem frigivelsen av 31 gisler dagen før gisselaksjonen endte i eksplosjoner og skyting som drepte 330 mennesker.

- De ville diskutere. De var ikke fullstendige fanatikere som ville dø umiddelbart, sier Ausjev.

Ifølge russiske myndigheter ble alle unntatt en av de 31 gisseltakerne drept.

Kravene
Ausjev fløy til Beslan på forespørsel fra Russlands minister for krisesituasjoner. Da han ankom skolen ga gisseltakerne ham et ark fra en skolebok der kravene deres var listet opp. Kravene var adressert til president Vladimir Putin fra «Allas slave, Sjamil Basajev», forteller han.

Gisseltakernes krav var ifølge Ausjev blant annet en slutt på krigen i Tsjetsjenia og tilbaketrekking av russiske tropper slik at Tsjetsjenia og føderale styrker kunne regulere situasjonen i regionen Nord-Kaukasus.

Men selv om de lot til å ønske forhandlinger var ikke gisseltakerne fleksible når det kom til kravene de stilte.

- Jeg spurte om hva slags kompromiss vi kunne komme frem til, og de svarte: «Her er våre krav. Hvis ikke de blir oppfylt, vil ikke gislene bli frigitt», sier Ausjev til AP.

Advarer mot krig
Ausjev advarer om at angrepet på skolen kan destabilisere hele det sårbare Nord-Kaukasus, spesielt dersom slektninger av ofrene i Beslan prøver å hevne seg på naborepublikker hvis borgere deltok i angrepet, spesielt Ingusjetia.

Han ber myndighetene om å umiddelbart ta skritt for å roe ned situasjonen. Hvis ikke kan det føre til regional krig, sier han.

- Det var terroristenes mål, advarer Ausjev.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley