*Nettavisen* Nyheter.

Giuliani trekker seg – støtter McCain?

Foto: Gary Rothstein/EPA/Scanpix

Rudolph Giuliani (63) vil sannsynligvis trekke sitt kandidatur og annonsere sin støtteerklæring til John McCain.

30.01.08 11:12

Rudolph Giuliani måtte se seg slått i nominasjonsvalget i USAs fjerde mest folkerike delstat. Giuliani kom på tredjeplass i Florida, mens John McCain vant, etterfulgt av Mitt Romney.

Rudoplh Giuliani hadde satset alt av ressurser og valgkamppenger på den solrike delstaten, og hadde derfor ikke drevet valgkamp i de øvrige delstatene.

- Jeg er stolt over å ha drevet en positiv kampanje. Jeg drev en kampanje som var oppløftende, sa Giuliani til sine tilhengere etter nederlaget.

- Trekker seg
Republikanske kilder tilknyttet Giuliani opplyser til CNN at den tidligere New York-borgermesteren vil trekke sitt presidentkandidatur som en følge av det katastrofale utfallet. I tillegg ryktes det om at Giuliani vil gå offentlig ut og gi sin støtteerklæring til McCain under en begivenhet onsdag.

- En høytstående medarbeider i McCain-kampanjen har hatt løpende samtaler med Giuliani-kampanjen om å støtte McCains kandidatur, sier en kilde til CNN.

McCain fikk 36 prosentpoeng i Florida, Romney 31, Giuliani 15 og Mike Huckebee endte på 13 prosentpoeng.

Rudolph Giuliani gikk under kallenavnet «USAs borgermester» under sine glansdager som New York-borgermester i kjølvannet av angrepene på Tvillingtårnene 11. september 2001. Men Giulianis presidenthåp er over for denne gang.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Sikler på Det hvite hus
John McCain la ikke skjul på at han nå ser framover mot Det hvite hus.

- Som jeg har blitt minnet om flere ganger i det siste: «I alle republikanske primærvalg i Florida», begynte McCain. Fortsettelsen er kjent for alle av hans støttespillere: Ingen republikanere er valgt til president uten å ha vunnet primærvalget i Florida. Den statistikken var som musikk i ørene til hans støttespillere i natt.

Men mest av alt spilte McCain videre på sitt militære rulleblad.

- Mine venner, jeg har alltid likt denne flotte staten. Fra den gang jeg var en ung flykaptein, til den gang jeg ledet den største luftskvadronen i USAs marine, sa McCain i natt.

Se video: McCain vant(artikkelen fortsetter under)

213470

Krigsfange i Vietnam
Så passet han på nok en gang å minne TV-seerne på tiden som krigsfange i Vietnam.

- Mest av alt står jeg i gjeld til Florida for at de tok så godt var på familien min da jeg var borte på en tjenestereise som ble litt lengre enn tiltenkt, sa John McCain.

- Dere bør være stolte over at dere har deltatt i valget. Jeg vil gratulere mine motstandere som har gjennomført en formidabel kampanje her i Florida. Jeg har snakket med John McCain, som jeg forstår ble erklært vinneren. Jeg har snakket med Mitt Romney. Dette er ærefulle folk, og gode menn, sa Giuliani.

Han ville i natt ikke formelt trekke seg fra valgkampen, men talen hans bare klare preg av at luften er ute:

- Om man er en vinner eller taper: Vårt arbeid er ikke over. Ledere drømmer om ei bedre framtid. Så hjelper de med å få drømmene realisert. Ansvaret som kommer med lederskap er ikke over etter en valgkamp. Det fortsetter og fortsetter. Man fortsetter å kjempe. Og det vil vi gjøre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Uviktig seier for Hillary
Demokratene hadde også nominasjonsvalg i Florida tirsdag, og det var Hillary Clinton som kom seirende ut. Men Florida har på grunn av intern strid i partiet mistet muligheten til å sende delegater til Demokratenes folkemøte til sommeren. Derfor er resultatet i Florida uviktig for demokratenes kandidater.

Tirsdag neste uke er det «supertirsdag» hvor mer enn 20 delstater holder valg. Men det er fortsatt ikke sikkert at nominasjonsprosessen vil bli avgjort da fordi det er så jevnt mellom toppkandidatene hos både Demokratene og Republikanerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag