Gå til sidens hovedinnhold

Gjemmer seg for gjengene

Minst ti mennesker er drept i Nakuru i Kenya det siste døgnet. Nordmannen Stener Vogt er blant dem som søker tilflukt fra de voldelige gjengene.

Nå har myndighetene innført portforbud, etter at gjenger bevæpnet med metallstenger, pil-og-buer og macheter gikk amok i byen. Tykk røyk ligger nå over byen etter at flere hus har blitt satt i brann.

Minst ti personer er drept av volden i byen, melder BBC.

Blant dem som søker tilflukt fra volden er Stener Vogt, som jobber for Flyktningehjelpen og FNs barnefond Unicef i området.

- Nakuru har vært et stille område gjennom hele denne konflikten. Det har resultert i at rundt 4000 internt fordrevne har kommet hit og bor i leiren. For et par dager siden var det ganske urolig i områdene rundt byen. I går var det spent, og i dag har det kokt over med opptøyer inne i byen. Mange av mine kolleger har fått husene sine brent, sier Vogt til Nettavisen på telefon fra Nakuru.

Over 700 drept
Sammen med flere kenyanske kollegaer har han søkt tilflukt på et hotell i nærheten av byen.

- Vi hører rykter om at det vil komme mer brenning i løpet av kvelden, sier Vogt.

Minst 700 personer er drept i den etniske volden som blusset opp etter det omstridte valget som president Mwai Kibaki hevdet han vant. Volden har gått spesielt ut over den etniske gruppa kikuyene, som tidligere har vært en privilegert gruppe i Kenya. Gamle strider om landrettigheter fører nå til at gårder blir brent, og titusenvis drevet fra landområdene siden.

Torsdag meldte Human rights watch at opposisjonen i landet har hjulpet å planlegge volden i Riftdalen, hvor Nakuru ligger.

Lokale er bekymret
- Væpnede grupper var rett utenfor kontoret vårt. De sjekket hvem som var hvem, og hvis de var kikuyer ble de angrepet. En mann ble steinet. Vi vet ikke om han overlever eller ikke. De lokale ansatte er bekymret, og det er derfor vi er her opp på hotellet, sier Vogt.

- Frykter du for din egen sikkerhet?

- Nei, vi som er vestlige er ikke en del av den konflikten. Det er mer at jeg som europeer kan bidra til å sikre situasjonen. Hvis kollegaer skal kjøre og hente andre kan de komme seg lettere gjennom veisperringene hvis jeg er med. Men det er en mob-mentalitet her, og man vet aldri helt hva en mob gjør. Jeg var nede i byen tidligere i dag, og da så vi at butikkeierne skalket lukene. Da tenkte vi at det var på tide å forlate byen. Jeg regner det som ganske sikkert her vi er nå, sier Vogt.

BBC melder at sentrum av Nakuru nå er som en spøkelsesby.

- Gjengene har lister
Politihelikoptre har flydd over hotellet tidligere fredag, men ingen soldater vokter hotellet om natten.

Mye tyder på at det ligger planlegging bak volden i Nakuru.

- Det går rykter om at angriperne har navnelister med seg. Det er bestemte hus som blir brent og andre som ikke blir brent. Vi vet også at naboer som har bodd sammen i mange år blir presset til å brenne nabohuset, sier Vogt.

Han skulle egentlig dratt til byen Eldoret der det har vært harde kamper tidligere. Men på grunn av det spente situasjonen i Nakuru ble han værende i byen.

Han er nå bekymret for de kenyanske ansatte. Flere som prøver å bedre forholdene for flyktningene er selv blitt angrepet.

- De har kontakt med mobiltelefon, og de hører at huset er brent og at familiemedlemmer er angrepet. Det er en trist stemning, sier Vogt.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus