Gjennomhullet av kuler

Foto: (Reuters/Scanpix)

Bilen til den libanesiske industriministeren Pierre Gemayel ble gjennomhullet av kuler tirsdag ettermiddag.

21.11.06 20:42

Pierre Gemayel, som er en kristen statsråd, ble drept da det ble åpnet ild mot bilen hans mens han var på vei gjennom et kristent nabolag. Gemanyel ble i all hast fraktet til et sykehus i nærheten, men døde som en følge av skadene.

Drapet på statsråden ble bekreftet av Saad Hariri, sønnen til den tidligere statsministeren Rafik Hariri som ble drept i et attentat i fjor. I en nylig FN rapport ble det antydet at det var syriske myndigheter som stod bak drapet på den tidligere statsministeren, men Syria benekter beskyldingen. Se Web-Tv her

Anklager Syria
Saad Hariri, som leder den antisyriske kollasjonen som har et flertalt i det libanesiske parlamentet, anklager Syria for å stå bak drapet på industriministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Libanons avdøde industriminister Pierre Gemayel. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/RAMZI HAIDAR


- I dag har en av våre viktigste tilhengere av et fritt demokratisk Libanon blitt drept. Vi tror at det er Syria som står bak, sa han til CNN.

Men syriske myndigheter avviser dette.

- Syria fordømmer dette drapet, melder det syriske nyhetsbyrået Sana.

Skape borgerkrig
Aref Alabed, som er talsmann for Libanons statsministeren Fuad Siniora, sier på vegne av Siniora at det er viktig å finne en løsning på den opptrappende krisen i Libanon.

- Nå må libaneserne samle seg sammen og finne en løsning på den politiske krisen i Libanon, sier Aref Alabed talsmann for Libanons statsminister til Nettavisen.

- Det finnes noen som ønsker å lage opptøyer i Libanon med hensikt til å skape borgerkrig i landet, legger han til.

Alabed ønsker ikke å spekulere i hvem som står bak drapet, men sier at målet til de som drepte industriministeren er å skape borgerkrig i Libanon.

Alabed sier at statsministeren er i et ekstraordinert møte tirsdag kveld sammen med andre politiske ledere i Libanon, samt faren til den avdøde industriministeren. Statsminister Siniora vil offentliggjøre en pressemelding hvor han holder fast at Den internasjonale domstolen som skal straffe de skyldige for drapet på den tidligere statsministeren og andre politikere i Libanon.

Hizbollah fordømmer drapet
Talsmann for Hizbollah, Hussein Rahal, sier til Nettavisen at de fordømmer attentatet, men ønsker ikke å kommentere drapet utover det. Han understreker at de kommer med et offentlig uttalelse snart.

Vesten lar seg heller ikke vente med å fordømme drapet på den libanesiske industriministeren.

- Det er klart vi fordømmer dette. Vi er forferdet. Det er allerede nok problemer i Libanon fra før av, sier den britiske utenriksministeren Nicholas Burns.

Kaller drapet en terroristhandling
Burns mener at dette vil bidra til økt urolighet i hele regionen. USA går litt lenger og kaller drapet for en terroristhandling.

- Vi er sjokkert over dette attentatet. Vi anser det som en terroristhandlig, og vi anser det som et forsøk på å skremme, sa USAs viseutenriksminister Nicholas Burns.

Sterke spenninger i Libanon
Skyteepisoden skjer på et tidspunkt der det er sterke politiske og sekteriske spenninger i Libanon. Uansett hvem som stod bak er det fare for at attentatet vil tilspisse situasjonen.

Gemayel er industriminister og sønn av den tidligere presidenten Amin Gemayel, og er medlem av Falangistpartiet. Han støttet det anti-syriske flertallet i parlamentet. Dette flertallet er fastlåst i en maktkamp med pro-syriske fraksjoner ledet av Hizbollah.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.