Gå til sidens hovedinnhold

Gjerningsmannen i Orlando skjøt vilt rundt seg

Før han ble skutt og drept, hadde Omar Mateen drept 50 personer og såret ytterligere 53 personer

Utestedet Pulse i Orlando var i ferd med å stenge etter en kveld med dansing og show med dragartister, men etter at siste drink var servert, skjøt og drepte Omar Mateen 50 mennesker.

29 år gamle Mateen hadde en halvautomatisk rifle og skjøt vilt inne på homoklubben Pulse. Pulse beskrives som trangt med liten risiko for å bomme. Mateen skjøt dessuten mot politiet og tok gisler i tre timer før han selv ble skutt av politiet.

Les også: Nedlegging av blomster utenfor USAs ambassade i Oslo

Før han ble skutt og drept, hadde Mateen drept 50 personer og såret ytterligere 53 personer. Hendelsen skriver seg inn i historien som den verste skytemassakren i USA i nyere tid.

Samlingssted

Pulse er kjent for sine forestillinger med dragartister og som et samlingssted for LHBT-samfunnet i Orlando. Klokken 2 natt til søndag var det trolig rundt 320 personer inne i lokalet.

– Jeg trodde de høye rytmiske lydene var en del av showet, men så forsto jeg at det var skudd. Jeg så folk som falt. Selv sto jeg for å bestille en drink i baren, og kastet meg ned på gulvet, forteller Christopher Hanson til CNN.

Sjefen ved utestedet skrev på Facebook at alle måtte komme seg ut.

– Det var som en scene fra en film. Folk skrek etter hjelp. Det var ikke klart skiltet hvor utgangen var, så vi visste ikke hvilken dør vi skulle prøve eller hvor vi skulle gå, sier Janiel Gonzalez, en av gjestene som var i lokalet.

Flere gjemte seg inne på toalettene. Etter hvert utviklet det hele seg til en gisselsituasjon da Mateen sperret seg inne med mange av de gjenværende gjestene.

Les også: Gjerningsmannen i Orlando ville bli politi

Ringte 911

Etter angrepet, ringte Mateen selv til nødnummeret 911 og hevdet at han hadde tilhørighet til ekstremistgruppen IS. Ekstremistgruppa har ikke offentlig tatt på seg ansvaret for angrepet, men ifølge IS' nyhetsbyrå Amaq ble angrepet utført av en IS-kriger.

– Denne forferdelige massakren vil anses som terrorisme, selv om motivene må etterforskes grundigere, sier USAs president Barack Obama.

39 av dem som mistet livet døde på utestedet, mens 11 har dødd på sykehus. En av legene ved regionsykehuset i Orlando sier at dødstallet mest sannsynlig vil stige.

Drepte gjerningsmannen

Tre timer etter skytingen begynte ble gislene frigjort. Politiet kjørte et pansret kjøretøy inn i en del av bygningen og skjøt og drepte Mateem. Da var det omtrent 30 personer igjen inne på utestedet, de fleste gjemte seg på toalettet.

Mateen kjøpte minst to våpen lovlig for to uker siden.

– Gjerningsmannen handlet alene og det er ingen ting som tilsier at han har fått hjelp utenfra, sier politisjefen i Orlando, John Mina.

Flere av de pårørende sliter med å finne ut hvordan det går med sine kjære ettersom mange bruker andre navn.

Fordømmer massakren

USAs president Barack Obama, pave Frans og Storbritannias dronning Elizabeth er blant dem som har fordømt massakren i Orlando. Flere statsledere har også uttrykt sin fordømmelse.

Ifølge en talsperson i Vatikanet fordømmer paven den «morderiske dårskapen og det meningsløse hatet». Obama uttalte søndag at massakren var en terrorhandling, og en handling som var drevet av hat. (©NTB)

Kommentarer til denne saken