*Nettavisen* Nyheter.

Gjett hvor dette er?

På den lokale restauranten kan beboere av De Hogewey kjøpe seg en fin middag og ta en drink Foto: FpU

Stedet hvor demente sprader rundt i gatene og går på butikken vekker internasjonal oppsikt.

16.11.12 12:33

De Hogeweyk like utenfor Amsterdam, er et sykehjem. Men der blir ikke de 152 demente plassert i en stue bundet til rullestolene sine.

Tvert imot er utbyggeren Viviums filosofi at beboerne skal ha mest mulig frihet, og de mener at beboerne vil trives best dersom miljøet rundt dem og hele sykehjemmet er mest mulig vanlig og likt resten av samfunnet.

Hogeweyk er bygd som et lite tettsted, med 23 hus, som er beregnet til seks til åtte personer hver.

NETT-TREFF: Gulati svarte på spørsmål fra leserne. Les svarene her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fpu

- Foregangsmodell
Stedet har gater, gågater og parker. I Hogeweyk finner man teater, restauranter, en kafé, et supermarked, frisør og skjønnhetssalong.

- Dette er en foregangsmodell for eldreomsorg. Demente blir behandlet med verdighet og respektert som voksne individer, sier FpU-leder Himansu Gulati til Nettavisen, som fikk komme på besøk for å lære mer om pedagogisk eldreomsorg.

HTML EMBED

Beboerne består av de aller hardest rammet av hjerneslag, Alzheimers sykdom, Creutzfeldt-Jacobs sykdom og andre former for demens. Likevel får de lov til å sprade ut i gatene, sitte i solen og besøke hverandre. De som går seg bort, blir vennlig ført tilbake av pleierne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fpu

Tilpasset den enkelte
Sykehjemmet er delt opp i ulike boavdelinger som er innredet etter ulike livsstiler. Vivium kartlegger hvordan folks vaner før de flytter inn, og blir plassert et sted som passer deres livsstil best, slik at de skal trives mest mulig.

«Folk velger ikke å bli demente, og i hvert fall ikke å bo på et sykehjem. Men om dette er uunngåelig, burde man bo med personer med samme interesser, slik at man føler seg mer hjemme», skriver Vivium om sine visjoner på sin hjemmeside.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fpu


Filosofien er at folk hører på en type musikk hele livet, spiser en type mat hele livet, liker et visst miljø hele livet, og at det er et inngrep at man i alderdommen plutselig skal høre på samme musikk som alle andre og spise den samme maten som alle andre.

- De blir gitt frihet og bor i et miljø som er mest mulig normalt. Jeg håper at vi får lignende sykehjem i Norge også, det er noe jeg vil jobbe for, sier Gulati.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fpu

Samme pris som i Norge
Det er rundt fire pleiere for hver pasient. Leger står klare til å tilby helsehjelp 24 timer i døgnet. Pasientene blir medisinert, men i mindre grad, ifølge ledelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pris? Rundt 40.000 kroner i måneden, per pasient, eller rundt 500.000 i året. Dette blir dekket av den statlige helseforsikringen. Det er sammenlignbart med det det koster for en norsk sykehjemsplass, mellom 300.000 og 700.000 i året.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Kilder: Vivium, Berliner Zeitung, Der Spiegel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.