*Nettavisen* Nyheter.

Gjør felles front mot ekstremistene

SAMMEN MOT IS: Utenriksministrene i medlemslandene i Den arabiske liga møttes i Kairo denne helgen. Herjingene til den ytterliggående gruppa Den islamske staten (IS) i Irak og Syria var tema for møtet. Foto: Mohamed Abd El Ghany (Reuters)

Ber alle medlemsland stoppe flommen av fremmedkrigere og penger til ekstremistgruppa IS.

KAIRO (NTB-AFP): Den arabiske liga har vedtatt å gå inn for en bred militær og politisk konfrontasjon mot opprørere fra den ytterliggående gruppa Den islamske staten.

Utenriksministrene i medlemslandene i Den arabiske liga ble søndag enige om at de må ta i bruk alle tiltak, inkludert internasjonalt, regionalt og nasjonalt samarbeid.

Ligaen inkluderte også i sin slutterklæring resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd som ble vedtatt forrige måned, der de ber alle medlemmene om å stoppe flommen av fremmedkrigere og penger til ekstremistgruppa Den islamske staten (IS).

Dagen før diskuterte ligaens sjef Nabil al-Araby IS med USAs utenriksminister John Kerry. USA har tatt initiativ til å samle en internasjonal koalisjon for å kjempe mot Den islamske staten (IS).

Krigsforbrytelser

Det var Irak som la fram resolusjonsutkastet om kampen mot IS-opprørerne, som har erobret store områder i Irak og Syria. Her slås det fast at IS er ansvarlig for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Les osgå: Islamist rømte med familien tilbake til Norge - er nå på sykehus

Den irakiske regjeringen i Bagdad berømmer USAs initiativ, som landets utenriksminister mener er et sterkt svar på deres gjentatte rop om hjelp.

– Vi ønsker et slikt tiltak velkommen, og vi har gjentatte ganger bedt våre internasjonale partnere om hjelp og støtte, fordi dette er en svært dødelig trussel. Ikke bare for Irak og regionen, men også for Europa, USA og NATO, sa Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari lørdag.

Luftangrep i Irak

USA vil etablere en kjernekoalisjon som skal bekjempe IS i Irak. De ni landene som er bedt om å delta er NATO-medlemmene Danmark, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Tyrkia, Polen, Canada og Australia.

Siden 8. august har USA gjennomført over 130 luftangrep i Irak. Søndag åpnet amerikanske styrker en ny front da jagerfly angrep IS-stillinger i Anbar-provinsen, hvor flertallet av befolkningen er arabiske sunnimuslimer.

Angrepene ble koordinert med regjeringen i Bagdad og har som mål å presse IS-opprørerne bort fra den store Haditha-demningen, som opprørerne i ukevis har truet med å erobre, ifølge Pentagon. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.