*Nettavisen* Nyheter.

Gjør ulovlige bosettinger lovlige

Israels forsvarsdepartement har besluttet å legalisere fem ulovlige bosettinger på Vestbredden, men vedtaket møtes med protester fra palestinernes side.

Vedtaket innebærer at fem ulovlig oppsatte utposter på den okkuperte Vestbredden får status som permanente bosettinger.

En rådgiver til forsvarsminister Shaul Mofaz sa mandag at vedtaket vil gjøre det mulig for bosettingene å få offentlig støtte til utdanning og infrastruktur som lys og vann. De vil dessuten få beskyttelse av de militære.

Ifølge israelsk radio er flere av utpostene tidligere blitt demontert av israelske soldater. I tillegg melder radioen at nasjonalforsamlingens finanskomité har vedtatt å frigjøre 29 millioner dollar til bygging av nye boliger i bosettingene på Vestbredden.

Palestinernes forhandlingsleder Saeb Erakat sier at det nyeste vedtaket viser at statsminister Ariel Sharon er fast bestemt på å ødelegge veikartet for fred, som ble lagt fram av USA, EU, Russland og FN.

I tråd med veikartet er Israel forpliktet til å stanse byggingen av nye bosettinger og boliger i de eksisterende bosettingene, foruten å demontere rundt 60 ulovlig utposter som er bygget siden Sharon kom til makten i 2001.

(NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.