*Nettavisen* Nyheter.

Glad for Annans USA-refs

Statsminister Kjell Magne Bondevik satte pris på Kofi Annans oppfordring til samarbeid om internasjonale konflikter i stedet for soloaksjoner fra enkeltland.

23.09.03 20:19

FNs generalsekretær nevnte ikke Bush med navn, men la ikke skjul på at han mente at USAs utenrikspolitikk er en trussel mot verdensfreden og mot FN.

Også Frankrikes president Jaques Chirac sluttet seg senere til denne oppfatningen.

- Dette var en kraftig oppfordring til verdens nasjoner om å velge en multilateral tilnærming i motsetning til den ensidige i internasjonale konfliktspørsmål, sier en gledelig overrasket statsminister etter FNs generalsekretær Kofi Annans svært konkrete oppfordring til verdens land til å samarbeide om å løse konflikter, melder NTB.

Sammen med utenriksminister Jan Petersen hørte han tirsdag talen i FNs hovedforsamling i New York.

Begge støtter Annans varsel om en reformprosess i FN.

- Verden står overfor nye trusler når det gjelder forsterket terrorisme og spredning av masseødeleggelsesvåpen, og vi tror dette er en riktig vei å gå for å møte truslene, sa Bondevik til norsk presse etter talen.

Bondevik hadde, ifølge NTB, ventet at president Bush skulle være mer konkret når det gjelder arbeidsdelingen mellom koalisjonen i Irak og FN, både på militære, politiske, økonomiske og humanitære områder.

- På det politiske plan åpnet han noe for at FN kan komme sterkere inn, men jeg mener de kan komme enda sterkere inn også på det økonomiske plan.

Bondevik tror grunnen til at Bush unnlot å være mer konkret, kan ha vært at dragkampen om en ny Irak-resolusjon i Sikkerhetsrådet er så vanskelig at han ikke ville låse noe.

Statsministeren og Petersen mener at Bush ikke bidro til å bringe Irak-spørsmålet videre i sin FN-tale.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.