RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Glede og frykt etter Bush-seier

USAs allierte verden over gratulerer president George W. Bush med gjenvalget, men en rekke statsledere uttrykker også skepsis, og frykt for økt terrorfare etter gjenvalget.

Fremst i rekken av gratulanter står Australias statsminister John Howard, som nylig også fikk fornyet tillit av velgerne.

- Dette er en seier for kampen mot terrorisme, sier Howard ifølge nyhetsbyrået AP. Howard er en av Bushs nærmeste allierte, og i tillegg en venn av presidenten.

Også den pakistanske regjeringen gratulerer Bush, men landets informasjonsminister sier samtidig at han håper verdens muslimer vil få det bedre under Bushs andre periode.

- Muslimer ble rammet av mange politiske beslutninger i Bushs første fire år, men vi håper på bedre behandling i den kommende perioden, sier Sheikh Rashid Ahmed.

Kina gratulerer
Statsminister Junichiro Koizumi sier han håper Bushs seier vil styrke båndet mellom USA og Japan. I Sør-Korea sier regjeringen at den vil fortsette samarbeidet med Bush for å løse atomkonflikten med Nord-Korea.

Det er foreløpig ikke kommet noen kommentar fra Nord-Korea etter det amerikanske valget. Kinas president Hu Jintao sier imidlertid at landet ser fram til å styrke det konstruktive samarbeidet med USA. Kina var imot Irak-krigen, men landet har for øvrig et godt forhold til Bush.

Dårlig nytt for Cuba
I Latin-Amerika er reaksjonene ikke fullt så positive. Mange statsledere der er misfornøyde med valgutfallet, men lover likevel å samarbeide med Bush-administrasjonen.

Venezuelas visepresident Jose Vicente Rangel sier landet vil forsøke å bedre det anstrengte forholdet til USA, men sier president Hugo Chavez vil fortsette kampen mot krigen i Irak, og mot imperialismen.

I Cuba blir gjenvalget mottatt som dårlig nytt av kommunistregimet som har møtt stadig økende reise- og handelsrestriksjoner siden Bush ble president i 2001.

God nabo i sør
USAs naboland Mexico var imot krigen i Irak, men president Vicente Fox har likevel et godt forhold til sin kollega i Det hvite hus. Fox lover at landet vil fortsette arbeidet med immigrasjonsreformer og nasjonal sikkerhet, kampen mot terrorisme og organisert kriminalitet, og styrke de økonomiske båndene.

Brasil er også kritisk til mye av Bushs politikk, men landets president, Luiz Inacio Lula da Silva, sendte likevel Bush sine «varmeste gratulasjoner» på vegne av den brasilianske regjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere