RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gledesrus på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
USA-børsene får en knallsterk avslutning etter gode nyheter.

Mandag ble en dag med store svingninger på USA-børsene. En nyhet mot slutten av dagen sendte aksjene i taket.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag kveld meldes det at kredittratingsbyrået Standard & Poor's beholder AAA-ratingen på de såkalte monolineselskapene MBIA og Ambac Financial Group, Amerikas største obligasjonsforsikrere.

Rally
Dermed kommer en umiddelbar gledesreaksjon, og indeksene holdt oppgangen dagen ut. Industriindeksen Dow Jones løftet seg 1,53 prosent til 12570,22 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite steg 1,05 prosent til 2327,48 poeng. Den brede S&P 500-indeksen klatret 1,38 prosent til 1371,80 poeng.

Rundt syv aksjer stiger for hver som faller på New York Stock Exchange.

Fasiten for Dow Jones viser et fall på under 6 prosent for året så langt.

S&P skriver videre at de ikke lenger vil ha MBIA oppe til vurdering, noe som innebærer at det neppe kommer noe kutt i nær fremtid. Ambac vil derimot fortsatt holdes oppe til vurdering.

Livsviktig
Det er helt livsviktig for de to selskapene å beholde sine perfekte kredittratinger, ellers vil de miste evnen til å forsikre de 1200 milliardene dollar i obligasjoner de sammen garanterer for.

Den finansielle situasjonen til disse selskapene har vært gjenstand for stor frykt i finansmarkedene, så dette er svært godt nytt for markedet generelt. Banker står i fare for å miste opp til 70 milliarder dollar om monolineselskapene mister ratingene sine, siden de dermed vil få dårligere kredittratinger på sine egne lån. Deutsche Bank sjefen har tidligere uttalt at problemet «kan bli en tsunamilignende effekt sammenlignbar med subprime.»

Derfor er dagens nyhet spesielt gledelig. Hver av selskapene skyter i været, MBIA med en oppgang på rundt 20 prosent, og Ambac tett bak med en økning på rundt 15 prosent.

- Unngått stupet
- Vi har unngått stupet i første kvartal, sier Peter Plaut, analytiker ved Sanno Point Capital Management, til Bloomberg News.

- Det er positivt for monolinene, positivt for bankene og positivt for kommuneobligasjonsmarkedet, fortsetter Plaut.

Sterk olje
Det er igjen fart i olje, etter værmeldinger om kaldere vær i den amerikanske Midtvesten og nordøstområdene. Tyrkias innrykk i Nord-Irak, og usikkerheten rundt Iran er med på å holde prisen oppe.

På råvarebørsen i New York stiger WTI-oljen med aprillevering 0,4 prosent til 99,23 dollar fatet. Så langt ble tidenes høyeste oljepris satt den 20. februar da WTI-oljen ble handlet for 101,32 dollar fatet. Oljegiganten Exxon Mobil hopper 1,6 prosent.

Også godt nytt for Norge er det at naturgass har steget i pris til det høyeste punktet på to år. Naturgass hoppet 1,7 prosent til 9,30 dollar, drevet av den samme værrapporten.

Markedet støttes av økt aktivitet på oppkjøps- og børsnoteringsfronten.

Amerikas største børsnotering
Visa har tenkt til å gjennomføre et spredningssalg i forbindelse med en forestående børsnotering.

Verdens største tilbyder av betalingskort kommer til å forlange mellom 37 og 42 dollar per aksje i forbindelse med aksjesalget. Totalt skal det selges 446,6 millioner aksjer, noe som vil gi rekordhøye 18,76 milliarder dollar (99,80 milliarder kroner) i kassen ved full tegning i øverste del av intervallet.

Kjempenoteringen tas godt imot av investorer på Wall Street, som gleder seg over viljen til å satse så tungt i et marked preget av usikkerhet og kredittfrykt. New York børsene stiger etter nyheten.

Ifølge Bloomberg har det blitt gjennomført spredningssalg for 12 milliarder dollar så langt i år. Dette er fordelt på 97 selskaper og ligger 43 prosent under nivået på samme periode året før. Det er bankene som nå selger Visa-aksjer.

Oppkjøperne våkner
På oppkjøpsfronten er det også tegn til mer liv.

I helgen avslørte dataspillprodusenten Electronic Arts at de har lagt inn et frivillig bud på å kjøpe alle aksjene til en annen spillutvikler, Take-Two. Budet er det andre på kort tid og er på 2 milliarder dollar. Produsenten bak spillsuksessen Grand Theft Auto har likevel avslått budet, men aksjen la på seg utrolige 55 prosent.

Videre kjøper det private investeringsselskapet Hellman & Friedman fotobyrået Getty Image for 2,4 milliarder dollar. Det tilsvarer 34 dollar per aksje og inneholder en premie på nærmere 31 prosent i forhold til sluttkursen fredag på 24,45 dollar per aksje.

Biotek i skuddet
Ellers var det en svært god dag for bioteknologiselskapene. Særlig merkbar var biotekgiganten Genentech, som hoppet hele 8,88 prosent, det meste aksjen har gjort på tre år. Rallyet var en følge av et de har fått en godkjenning på deres brystkreftprodukt, Avastin.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,53 % til 12570,22 poeng

Nasdaq +1,05 % til 2327,48 poeng

S&P 500-indeksen +1,38 % til 1371,80 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere