Gå til sidens hovedinnhold

Global oppvarming truer risavlingene

Selv en beskjeden økning i temperaturene på jorda vil senke produksjonen av ris i Asia, ifølge en ny studie.

Washington (NTB-AFP-Reuters): Det er særlig høyere minimumstemperaturer om natta som skal være ødeleggende for risavlingene.

Økende temperaturer de siste 25 årene har allerede senket risproduksjonen med 10-20 prosent i enkelte viktige jordbruksområder. Produksjonstapet er ventet å bli større etter hvert som jorda trolig blir varmere de neste tiårene, ifølge forskerne bak studien.

Nye ristyper?
– Hvis vi ikke kan endre metodene for risproduksjon eller utvikle nye typer ris som tåler høyere temperaturer, så vil avlingene bli mindre de neste tiårene, sier Jarrod Welch ved Universitetet i California.

Han har ledet arbeidet med studien, hvor også forskere fra Filippinene og FNs organisasjon for ernæring og landbruk har deltatt.

De har sett nærmere på virkningen av høyere temperaturer på risdyrking med kunstig vanning i Kina, India, Indonesia, Filippinene, Thailand og Vietnam.

Mens høyere minimumstemperaturer reduserer avlingene, kan litt høyere temperaturer på dagtid føre til større produksjon. Men den første effekten ventes å bli sterkest. Og hvis temperaturene om dagen stiger mye, så vil også de bidra til at avlingene blir mindre.

Tørke i Russland
Russland, en av verdens største eksportører av hvete, er denne sommeren rammet av ekstrem hete og den verste tørken siden målingene i landet begynte.

Det er umulig å fastslå om én bestemt hetebølge skyldes global oppvarming, men mer ekstremvær er i tråd med forskernes prognoser for de neste tiårene.

Den russiske statsministeren Vladimir Putin varslet mandag at tørken vil skape enda større problemer for kornbøndene enn tidligere antatt. Produksjonen kan falle ned mot 60 millioner tonn. Til sammenligning ble det dyrket rundt 95 millioner tonn korn i Russland i fjor.

Putin har tidligere innført midlertidig stans i den russiske korneksporten, og mandag sa han at eksportforbudet kan vare inn i 2011.

Tørken gjør det umulig å så flere steder, og vannmangelen får dermed konsekvenser for avlingene også neste år. (©NTB)

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?