*Nettavisen* Nyheter.

Godt valg for islamister

Velgere registrerer seg i Riyadh-området.

Velgere registrerer seg i Riyadh-området. Foto: Ashraf Al-Khadra/TV 2 Nettavisen

Kandidater støttet av islamister ser ut til å ha gjort et godt valg i Saudi-Arabia så langt.

12.02.05 05:04

Det viser de foreløpige resultatene i Riyadh-valget, ifølge BBC.

Observatører og tapende kandidater sier at minst fem av de sju vinnerne i Riyadh-området kommer fra en liste med sterk religiøs støtte som har sirkulert på internett og via mobiltelefon i tida før valget.

Korrespondenter i Riyadh sier at dette er overraskende tatt i betraktning at kandidater med støtte i næringslivet har holdt en så høy profil i valgkampen.

En av de tapende kandidatene sier det kan reises tvil om lovligheten av valget hvis valgvinnerne har brutt forbudet mot å inngå allianser.

Myndighetene håper med kommunalvalget å bringe et lite stykke demokrati til gulfstaten, der 1800 kandidater kjemper om 592 plasser i 178 kommunale styrer.

Kvinner får ikke stemme og bare 148.000 av 400.000 stemmeberettigede i Riyadh registrerte seg. Ifølge offisielle tall benyttet 70 prosent av de registrerte velgerne sjansen til å gå til valgurnene.

Valget ble innledet i Riyadh-regionen og fortsetter i resten av landet i månedene som kommer. I Riyadh har 650 kandidater kjempet om bare sju plasser.

Det er uklart hva slags makt de valgte kommunestyrene vil få i praksis. Halvparten av medlemmene skal pekes ut av myndighetene.

I hele Saudi-Arabia skal det være mer enn tre millioner stemmeberettigede av en befolkning på 24 millioner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.