*Nettavisen* Nyheter.

Godtar FN i Darfur

Sudan godtar nå FN i Darfur - men på klare betingelser.

05.10.06 12:55

Sudans regjering godtar en felles plan om et samarbeid mellom FN og den afrikanske union, ved at FN sender utstyr og militæreksperter til Darfur-regionen i Vest-Sudan. Disse skal bistå styrken til den afrikanske union (AU).

Dette kan være med å åpne en viktig dialog mellom folk i Darfur-regionen. I tillegg skal FN og Sudan jobbe sammen for å forsøke å få den sudanske opprørsgruppen Justice and Equality Movement (JEM) og gruppen ledet av SLA-utbryteren Abdel Wahed Al-Nur med i Abuja-fredsavtalen, melder arabiske medier.

Fredsavtalen i Darfur ble inngått mellom den største opprørsgruppen, SLA (Sudan Liberation Army) og myndighetene i Sudan i mai i år.

- Velkommen
- Sudans regjering ønsker disse ekspertene velkommen slik at de kan støtte AU-styrkene. Men dette har ingen ting å gjøre med FN-resolusjonen 1706, som innebærer utplassering av FN-soldater. Sudans regjering har tatt avstand fra utplassering av 17.000 FN-soldater og 3.300 politifolk i Darfur, sier den sudanske ambassadøren i Norge, Mohammed Ali El-Tom til Nettavisen.

Ifølge Nettavisens kilder har Sudans presiden Omar Al-Bashir sendt et brev til FNs generalsekretær Kofi Annan om at de godtar FNs militæreksperter til Darfur. Nå vil Sudans regjering og generalsekretæren i Den arabiske liga, Amr Mossa jobbe sammen for å finne en løsning for FN-resolusjonen 1706.

Den arabiske liga har også planer om å sende en delegasjon til Darfur for å møte alle de ulike politikerne i området.

Rundt 200.000 mennesker har mistet livet og to millioner har blitt drevet på flukt de siste tre årene på grunn av urolighetene i Darfur.

Den sudanske delagasjonen i FN har sendt brev til alle de afrikanske og arabiske delegajsonene for å advare dem om å sende soldater i FN-regi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag