Gå til sidens hovedinnhold

Göran Persson i krisemøte

Statsminister Göran Persson møtte mandag ledelsen i det sosialdemokratiske partiet til krisemøte etter det elendige resultatet partiet oppnådde i søndagens EU-valg.

I EU-valget fikk de svenske sosialdemokratene en oppslutning på 24,7 prosent, mot 26 prosent i forrige valg, som var i 1999. Ved forrige valg til den svenske Riksdagen, oppnådde partiet en oppslutning på hele 39,8 prosent.

Statsminister Göran Persson er fortsatt sykmeldt, men har likevel via telefon vært aktiv i valgkampinnspurten i forkant av EU-valget. Mandag var han med på krisemøtet i partiledelsen, nok en gang på telefon. Partiet har nå besluttet å gå i seg selv for å finne ut hvordan valgresultatet kunne bli så ille.

- Nå må vi gjennom en skikkelig selvransakelse, sier partisekretær Lars Stjernkvist til Expressen. Ifølge Stjernkvist må en av årsakene ha vært at partiet ikke lenger er i takt med velgerne.

- Dette er et tydelig signal om at vi må stanse ogg og lytte, sier han.

Lederen for det svenske metallarbeiderforbundet, Göran Johnsson, sitter også i den sosialdemokratiske ledelsen. Han tar også til orde for en intern gransking. Johnsson vil imidlertid ikke utpeke noen syndebukk.

- Nei, det blir i så fall en omfattende kollektiv hengning, sier Johansson, som likevel innrømmer at partilederen (Persson, red. anm.) bærer et større ansvar en den øvrige ledelsen.

Mona Sahlin ble mandag utpekt til å være partiets talsmann når det gjelder valgnederlaget.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene