*Nettavisen* Nyheter.

Gransker 31 fangefly

Foto: Lennart Rimestad

Europarådet vil granske 31 fly som kan ha blitt brukt til å frakte hemmelige terrorfanger til land i Europa.

22.11.05 14:19

Granskingen kommer i stand etter at menneskrettighetsgruppa Human Rights Watch offentliggjorde ei liste over mulige hemmelige fengsler i Polen, Romania og Irland.

- Jeg har mottatt ei liste over 31 fly som skal tilhøre selskaper med direkte eller indirekte bånd til CIA. Det blir hevdet at flyene ble brukt til fangetransporter, sier den sveitsiske sentatoren Dick Marty ifølge Ap.

Marty leder gruppen som etterforsker saken.

Anklagene om at amerikanske myndigheter holder terrormistenkte fanger i hemmelige fengsler i Europa, ble første gangen rapportert i Washington Post 2. november. Avisa siterte rapporten fra Human Rights Watch, men lot være å oppgi navnene på landene der de hemmelige fengslene skal være.

Det finnes fortsatt ingen beviser på at det eksisterer hemmelige fengsler. Granskerne vil be EUs satellittsenter i Spania om bilder som kan vise hvor de påståtte fengslene er.

- Når vi snakker om fengsler, trenger de ikke være store. De kan bestå av noen få celler for en liten gruppe fanger, sier Dick Marty.

Både Sverige, Danmark og Norge har rapportert om landinger eller overflyginger av fly som kan ha blitt brukt i transportene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.