RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gransker avtale i Statoil-felt

Sist oppdatert:
USA vil granske en avtale mellom Iran og Shell. Statoil har milliardinvesteringer i samme felt.

Iran annonserte mandag at de i løpet av helgen hadde signert en gigantavtale med den nederlandsk-britiske oljegiganten Shell og det spanske oljeselskapet Repsol. En avtale om å produsere flytende naturgass (LNG) fra gigantfeltet South Pars, har en ramme på rundt ti milliarder dollar.

NA24 - din næringslivsavis

Men avtalen er ikke like populær på den andre siden av Atlanterhavet, og nå skal amerikanske myndigheter granske avtalen mellom Shell og Iran.

- Hvis det er investeringer over et visst beløp, tar våre advokater og myndigheter en nærmere kikk på avtalene, for å se om det er noen tiltak som vi kan treffe, sier Sean McCormack, talsmann for USAs utenriksdepartement, til Financial Times.

Atompress
Ifølge avisen tillater amerikansk lovgivning presidenten å gå til tiltak mot ikke-amerikanske selskaper som investerer i Irans energi-sektor. Bill Clinton innførte sanksjoner mot Iran på midten av 90-tallet, og selskaper som investerer i olje- og gassprosjekter i Iran overvåkes av USAs utenriksdepartement. Men på grunn av frykt for handelsdisputter har ikke lovgivningen blitt nøye praktisert.

Men etter det siste årets økende spenninger på grunn av Irans atomprogram, er holdningen i ferd med å endres. En så stor avtale mellom Shell, Repsol og Iran kan ifølge Reuters irritere amerikanske myndigheter, som forsøker å få utenlandske selskaper til å avstå fra investeringer i Iran.

Norske interesser
Både Statoil og Hydro er inne i felt i Iran. Statoil er operatør for utbyggingen av fasene seks, sju og åtte av gass- og kondensatfeltet South Pars, feltet som Shell nå ønsker å gå inn. Avtalen mellom Statoil og iranske myndigheter ble signert i oktober 2002.

Hydro har vært aktive innen Irans olje- og gassindustri siden 1999. Da en utforskingskontrakt i 2000 ble inngått med det nasjonale oljeselskapet National Iranian Oil for Anaran-feltet, var Hydro det første internasjonale oljeselskapet som signerte en serviceavtale for landbasert boring med iranske myndigheter.

Både Statoil og Hydro er nevnt i en rapport utarbeidet av det amerikanske utenriksdepartementet i fjor, der sanksjonene mot Iran ble gjennomgått. Ifølge rapporten er det seks ulike tiltak amerikanske myndigheter kan iverksette mot selskaper som investerer mer enn 20 millioner dollar i Irans energisektor.

Betydelige investeringer
Statoil har investert betydelige beløp i utviklingen av South Pars-feltet. I fjor kom meldingen om at de hadde gått på en gigantsmell, og selskapet skrev ned den bokførte verdien med 2,2 milliarder kroner før skatt. Nå har de ingen planer om å gå på nye investeringer i landet.

- Vi har kun ett enkelt prosjekt i Iran, og planlegger ingen nye investeringer i Iran per i dag, forteller Ranveig Stangeland, informasjonssjef i Statoil, til NA24.

I Washington har sentrale kongressrepresentanter uttalt at de vurderer å insistere at Bush-administrasjonen innfører sanksjoner mot Kina, som har undertegnet en avtale om å utvikle iranske gassfelt.

- Administrasjonen må gjennomføre Iran-sanksjonene for å sikre seg at selskaper som investerer i Irans energisektor betaler en dyr pris når det gjelder deres relasjoner til USA, uttalte Tom Lantos, demokrat og leder for kongressens utenrikskomité.

BP dropper Iran
Ifølge Reuters har British Petroleums avtroppende toppsjef, John Browne, sagt at selskapet ikke vil investere i Iran, fordi han er bekymret for at selskapets amerikanske interesser kan skades. Shell og Repsol er derimot villig til å ta en større risiko, fordi deres tilvekst av nye oljefelt er liten. Men Statoil hevder det ikke har vært noe tema for Statoil.

- Vi opplever ikke noe press fra amerikanske myndigheter. Vi forholder oss til enhver tid til norske myndigheter og de retningslinjene som gjelder, sier Stagneland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere