Gransker drap på skolejente

Israelske myndigheter vil granske drapet på en 13 år gammel palestinsk skolejente. Ifølge israelske soldater ble hun skutt på kloss hold av kompanisjefen deres.

De mange drapene på palestinske barn på Gazastripen ryster nå også Israel. Onsdag ble en israelsk offiser suspendert etter krav fra sine egne soldater.

Bakgrunnen for soldatopprøret var kompanisjefens drap på den 13 år gamle jenta Iman al-Hamas i forrige uke.

13-åringen, som var iført skoleuniform og på vei til skolen sammen med to venninner, ble skutt ned og drept av soldater fra den israelske regjeringshærens Givati-brigade ved en veisperring i utkanten av Rafah.

På sykehuset fant legene hele 20 skudd i den spinkle kroppen, fem av dem i det knuste hodet hennes.

Skolejente
Den offisielle israelske forklaringen på drapet var først at man mistenkte jenta for å ha en bombe i skolesekken. Den kastet hun fra seg da soldatene begynte å skyte, i et forsøk på å flykte i sikkerhet.

Sekken inneholdt ingenting annet enn skolebøker, og ingen forsto heller hvorfor de israelske soldatene måtte skyte jenta ettersom hun for lengst hadde kastet fra seg det de mistenkte for å være en bombe.

Israels forsvarssjef Moshe Ayalon endret deretter forklaring, og hevdet at 13-åringen ble benyttet som lokkedue av militante palestinere som lå klare til å skyte på de israelske soldatene.

Hvorfor soldatene ikke ble beskutt hadde general Ayalon ingen forklaring på.

Tømte magasinet
Den brutale sannheten om drapet på skolejenta ble først kjent da flere av soldatene ved veisperringen der hun ble drept, gikk til Israels største avis Yediot Ahronot.

Soldatene fortalte hvordan kompanisjefen først hadde beordret jenta skutt, for deretter fra kloss hold selv å tømme magasinet i jenta som lå på bakken.

–Vi så henne på 70 meters hold. Det ble skutt mot henne fra stillingen, hun løp bort og ble truffet, forteller en av soldatene til avisa.

–Kompanisjefen gikk deretter bort til henne, skjøt to skudd i henne og kom gående tilbake til styrken før han snudde og gikk tilbake til henne. Deretter slo han våpenet over på automatisk og tømte hele magasinet i henne, forteller en annen soldat.

Fikk sjokk
– Han pumpet henne full av hull. Vi fikk sjokk, vi tok oss til hodet, vi kunne ikke tro hva han holdt på med. Vi syns så synd på henne, forteller en annen soldat.

–Kompanisjefen som pepret jenta med kuler gjorde oss alle til blodtørstige dyr. Det er enten han eller oss, om han ikke sparkes kommer vi til å nekte å tjenestegjøre under ham, sa en soldat.

Soldatenes historie sjokkerte israelerne, og tvang landets forsvarsledelse til å innlede full gransking av hendelsen.

Etterforskerne skal nå slå fast om offiseren virkelig utførte et såkalt "bekreftet drap" på jenta, det vil si skjøt henne i hodet for å forsikre seg om at hun virkelig var død.

Onsdag ble offiseren suspendert i påvente av granskingen, men noen streng straff har han trolig ingen grunn til å frykte.

Tidligere i år ble en annen israelsk offiser dømt til to måneders fengsel for å ha skutt og drept en palestinsk 16-åring som ifølge militærdomstolen heller ikke utgjorde noen fare.

Drept ved skolepulten
Over 30 palestinske barn er drept siden statsminister Ariel Sharon for to uker siden sendte store styrker inn på Gazastripen, de yngste helt ned i fireårsalderen.

Bare den siste uka ble to småjenter drept av israelske soldater mens de satt ved skolepultene sine, noe både FNs generalsekretær Kofi Annan og FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) reagerer sterkt på.

–At to unge barn blir skutt og drept, mens de sitter ved pultene sine i UNRWA-drevne skoler, er helt forferdelig. Skoler burde være fredens oaser, sier FN-organisasjonens leder Peter Hansen.

Ikke før hadde han sagt det, før det kom melding om at ytterligere fire palestinske barn var drept på Gazastripen, den yngste bare fem år gammel. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.